Šiaurės Korėja atmetė Seulo siūlymą atsisakyti branduolinių ginklų mainais į pagalbą

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno įtakinga sesuo Kim Yo Jong penktadienį atmetė Seulo pasiūlymą suteikti ekonominę pagalbą Pchenjanui mainais į žingsnius denuklearizacijos link ir pavadino juos „absurdo viršūne“.

Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Jong Uno sesuo Km Yo Jong.
Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Jong Uno sesuo Km Yo Jong.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 19, 2022, 8:44 AM

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas anksčiau šią savaitę pasiūlė „drąsų“ planą suteikti kaimyninei šaliai pagalbą maisto produktais, tai pat padėti vystyti energetiką ir infrastruktūrą mainais į Pchenjano įsipareigojimą atsisakyti branduolinių ginklų programos.

Analitikai anksčiau sakė, kad Pchenjanui sutikti su tokiu sandoriu, pirmąsyk paminėtu per Yoon Suk-yeolo inauguracinę kalbą, tikimybė yra itin menka, nes Šiaurės Korėja, investuojanti didelę dalį savo bendrojo vidaus produkto į ginkluotės programas, jau seniai yra leidusi suprasti, kad tokios schemos nepriims.

Kim Jong Uno sesuo Yo Jong penktadienį pareiškė, kad Yoon Suk-yeolo pasiūlymas yra „absurdo viršūnė“ ir pridūrė, kad mintis, jog Šiaurės Korėja galėtų norėti derėtis dėl savo branduolinės programos, yra iš principo klaidinga.

„Planas išmainyti „ekonominį bendradarbiavimą“ į mūsų garbę, branduolinius ginklus, yra Yoon Suk-yeolo didi svajonė, viltis ir užmojis. Suvokėme, kad jis yra iš tikrųjų nenuovokus ir tebesielgia vaikiškai“, – sakoma Yo Jong pareiškime, kurį išplatino valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

„Leidome aiškiai suprasti, kad nesėdėsime su juo veidas į veidą“, – pridūrė ji ir pažymėjo, kad „niekas nemaino savo likimo į kukurūzinį paplotėlį“.

Yo Jong taip pat kaltino Pietų Korėją bandant atgaivinti senus pasiūlymus, kuriuos Pchenjanas jau yra atmetęs, ir lygino Yoon Suk-yeolą su lojančiu šunimi.

Pietų Korėjos prezidentūra išreiškė „gilų apgailestavimą“ dėl Yo Jong „šiurkščių“ pareiškimų, bet pridūrė, kad siūlymas suteikti ekonominę pagalbą tebegalioja.

„Šiaurės Korėjos nuostata jokiu būdu nepadeda taikai ir klestėjimui Korėjos pusiasalyje, taip pat jos pačios ateičiai ir tik skatina izoliaciją nuo tarptautinės bendrijos“, – sakoma Mėlynųjų rūmų pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.