Siūlo alternatyvą dėl Rusijos piliečių vizų draudimo: karą palaikantys rusai patys į Vakarus nebenorės

Rugpjūčio pradžioje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareikalavo, kad Vakarai uždraustų atvykti rusams – diskusija pradeda įgauti pagreitį: ar Rusijos piliečiams turėtų būti leista atostogauti Ispanijoje ar Prancūzijoje kaip turistams, kai Maskvos kariuomenė žudo tūkstančius moterų ir vaikų Ukrainoje?

Siūloma alternatyvą dėl Rusijos piliečių vizų draudimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Siūloma alternatyvą dėl Rusijos piliečių vizų draudimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2022, 1:12 PM

Vis daugiau žmonių ES sako „tvirtą ne“ vizų išdavimui Rusijos piliečiams, tačiau atsiranda ir skeptiškai nusiteikusių šiam draudimui. Tarp kitų neoficialių pasiūlymų, kuriais siekiama apriboti Rusijos turizmą karo metu, yra reikalavimas, kad rusai, atvykę į Europą, pasirašytų invaziją smerkiantį pareiškimą.

Buvęs JAV ambasadorius Rusijoje Michaelas McFaulas siūlo reikalauti, kad atvykstantieji iš Rusijos sumokėtų maždaug 100 eurų mokestį Ukrainos atstatymui.

„Kiekvienas Rusijos pilietis, gaunantis vizą kelionei į laisvąją šalį, turėtų sumokėti mokestį arba papildomą rinkliavą,– savo „Twitter“ paskyroje teigė jis. – Lėšos, surinktos iš šių specialių mokesčių ar rinkliavų, turėtų būti pervedamos į Ukrainos rekonstrukcijos fondą. Nieko nedarymas – tiesiog status quo išlaikymas – neturėtų būti pasirinkimas.“

Jis teigė, kad taip būtų išvengta visuotinių apribojimų, kurie galėtų nubausti rusus, nepritariančius karui, ir padėti paskatinti protų nutekėjimą Rusijoje. „Kalbant apie dilemą, kad rusai kaltinami Ukrainos vyriausybės rekonstrukcijos finansavimu, na, tai jų pasirinkimas, niekas neverčia jų keliauti į demokratinę Europą! Vietoj to jie gali atostogauti Europos šalyje Baltarusijoje.

Anksčiau Rusija uždraudė buvusiam JAV ambasadoriui Maskvoje Barako Obamos kadencijos metu, Michael McFaului įvažiuoti į šalį.

Nepaisant draudimų ir alternatyvių pasiūlymų jiems, Didžiosios Britanijos pasą turintis rusų verslininko sūnus, teigė, kad turtingi rusai tikriausiai rastų būdų, kaip „apeiti bet kokį draudimą“. Šią vasarą jis lankėsi San Tropeze ir anot jo, ten buvo „tiek pat rusų, kiek ir įprastai“.

„Elitas visada ras būdą, kaip patekti į Europą“, – tikino jis. – Daugelis mano kartos atstovų čia lankė mokyklą. Mes pakankamai ilgai gyvenome Vakaruose, kad gautume leidimus gyventi arba antrą pasą. Tie, kurie to neturi, kalba apie turkiškų dokumentų gavimą, jei Europa tai įgyvendins. Pinigų turintiems visada atsiras spragų.“

Vizų draudimo klausimas visos bendrijos turėtų būti aptartas ES užsienio reikalų ministrų susitikime Prahoje rugpjūčio 31 dieną, kai 27 valstybių blokas svarstys bendrą poziciją dėl trumpalaikių vizų išdavimo paprastiems rusams.

Tarp ES šalių, kurios jau ėmėsi priemonių Rusijos turizmui mažinti, yra Suomija.

Ši Skandinavijos šalis, turinti bendrą sausumos sieną su Rusija, paprastai per dieną išnagrinėja apie 1 000 prašymų išduoti vizą iš kaimyninės šalies, tačiau nuo rugsėjo 1 d. nusprendė sumažinti Rusijos turistams išduodamų vizų skaičių iki 10 %, t. y. iki maždaug 100 vizų. 

Nuo tada, kai ES pagal sankcijų paketą uždarė savo oro erdvę Rusijos lėktuvams, Suomijoje padaugėjo tranzito atvejų, kai rusų turistai, norėdami pasiekti kitas ES valstybes su trumpalaikėmis Šengeno vizomis, keliauja per Suomiją.

Suomijos ministrė pirmininkė Sanna Marin pateisino šį žingsnį sakydama, kad „nėra sąžininga, jog Rusijos piliečiai gali atvykti į Europą, Šengeno erdvę, ir užsiimti turizmu (...), kai Rusija žudo žmones Ukrainoje“.

Artėjanti beprecedentė Suomijos priemonė „turi mažai šansų, kad ją priims ES, – teigė Žako Deloro instituto atstovas Cyrille Bret, – tačiau ji turėtų patikti didelei visuomenės daliai, ne tik toms šalims, kurios istoriškai įtariai žiūri į Rusiją“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.