JT vadovas: rusiškų žemės ūkio produktų ir trąšų eksportas neturi būti trikdomas

Rusijos gaminamos trąšos ir žemės ūkio produktai turi „netrikdomai“ pasiekti pasaulio rinkas, nes priešingu atveju jai kitais metais gali ištikti pasaulinė maisto krizė, šeštadienį pareiškė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2022, 11:08 AM

„Svarbu, kad visos vyriausybės ir privatusis sektorius bendradarbiautų, kad tai būtų tiekiama rinkai“, – A. Guterresas sakė lankydamasis Jungtiniame koordinavimo centre (JCC).

JCC prižiūri susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto, liepą Ukrainos ir Rusijos sudaryto su Jungtinėmis Tautomis ir Turkija, įgyvendinimą.

Susitarimas taip pat garantuoja Rusijos teisę eksportuoti žemės ūkio produktus ir trąšas, nepaisant Vakarų sankcijų Maskvai dėl karo Ukrainoje.

„Tai, ką matome Stambule ir Odesoje, yra tik matomesnė šio sprendinio dalis. Kita šio susitarimų paketo dalis – Rusijos maisto trąšų, kurioms netaikomos sankcijos, netrikdomas patekimas į pasaulio rinkas“, – sakė A. Guterresas, bet pridūrė, kad rusiškų trąšų ir žemės ūkio produktų eksportas vis dar patiria tam tikrų „kliūčių“.

„Be trąšų 2022 metais gali nepakakti maisto 2023-iaisiais. Gauti daugiau maisto ir trąšų ir Ukrainos ir Rusijos yra gyvybiškai svarbu, kad prekių rinkos toliau rimtų ir mažėtų kainos vartotojams“, – pridūrė JT vadovas.

A. Guterresas šią savaitę nuvyko į Ukrainą, kur vakariniame Lvivo mieste ketvirtadienį susitiko su šalies prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Penktadienį jis aplankė pietinį Odesos uostamiestį.

Anksčiau šeštadienį A. Gutteresas aplankė laivą, stovintį Marmuro jūroje į pietus nuo Stambulo, kuriuo gabenamas pirmasis Jungtinių Tautų agentūrų nupirktas grūdų krovinys, skirtas humanitarinės pagalbos operacijoms.

Laivas „Brave Commander“, gabenantis 23 000 tonų kviečių krovinį, antradienį išplaukė  išplaukė iš Pietinio uosto Južnės mieste. Trečiadienį vakare jis perplaukė Bosforo sąsiaurį.

JT vadovas ketvirtadienį pažadėjo, kad jo organizacija stengsis padidinti grūdų eksportą iš Ukrainos prieš prasidedant žiemai, kad būtų užtikrintas gyvybiškai svarbus maisto tiekimas daugeliui Afrikos šalių.

Tuo metu į Airiją atplaukė su Panamos vėliava plaukiojantis laivas „Navi Star“ su 33 tūkst. tonų grūdų kroviniu. Prieš dvi savaites jis išplaukė iš Ukrainos pagrindinio Odesos uosto ir tapo pirmuoju laivu, išgabenusiu grūdų krovinį pagal liepą sudarytą susitarimą.

Ukrainos ambasadorė Airijoje Larysa Herasko sakė, kad tolesnis grūdų gabenimas jūra „priklausys nuo Rusijos, Rusijos veiksmų“.

„Tikimės, kad Rusija laikysis įsipareigojimų pagal Juodosios jūros grūdų iniciatyvą“, – pridūrė ji“

Pagal šį susitarimą nuo rugpjūčio 1-osios jau 650 tūkst. tonų grūdų ir kitų žemės ūkio produktų buvo išgabenta per Odesos, Čornomorsko ir Pietų uostus.

Plaukdami per Juodąją jūrą laivai turi naudotis saugiu koridoriumi. Prieš įplaukiant į Bosforo sąsiaurį jie patikrinami JCC inspektorių.

Ukrainos, kuri yra viena didžiausių javų augintojų ir eksportuotojų pasaulyje, grūdų eksportas jūra buvo keliems mėnesiams užblokuotas dėl vasario gale prasidėjusios Rusijos karinės invazijos, todėl didėjo nerimą, kad tai gali sukelti pasaulinę maisto krizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.