Iranas smerkia JAV „delsimą“ pateikti atsakymą į branduolinius pasiūlymus

Iranas pirmadienį pažėrė kritikos Jungtinėms Valstijoms dėl esą lėto jų reagavimo į pasiūlymus, kuriais siekiama atgaivinti 2015 metais šiitiškos respublikos ir galingųjų valstybių pasirašytą susitarimą dėl Teherano branduolinės programos.

​Iranas smerkia JAV „delsimą“ pareikti atsakymą į branduolinius pasiūlymus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Iranas smerkia JAV „delsimą“ pareikti atsakymą į branduolinius pasiūlymus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2022, 2:22 PM, atnaujinta Aug 22, 2022, 4:30 PM

Pastarąją savaitę Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga nagrinėjo Irano pateiktą atsaką į „galutinį“ susitarimo dėl branduolinės sutarties atgaivinimo projektą.

„Svarbu tai, kad JAV delsia pateikti atsakymą“, – sakė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani.

„Šiuo klausimu veikėme laiku ir visada rodėme, kad esame atsakingi“, – sakė jis žurnalistams Teherane.

„JAV vyriausybė yra atsakinga už dabartinę padėtį, ir jei ji rimtai veiksmais parodys savo politinę valią ir greta pažadų bei komentarų elgsis atsakingai, galėsime pereiti į kitą etapą“, – kalbėjo N. Kanani.

JAV prezidentas Joe Bidenas nuo savo kadencijos pradžios 2021 metais siekė grąžinti Ameriką į branduolinę sutartį, iš kurios šalį 2018-aisiais vienašališkai išvedė jo pirmtakas Donaldas Trumpas.

Derybos dėl branduolinės sutarties atgaivinimo prasidėjo 2021 metų balandį. Tų pačių metų birželį jos buvo sustabdytos, kai Irano prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatyvių pažiūrų Ebrahimas Raisi, o lapkritį vėl atnaujintos.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą sutartį 2015-aisiais pasirašė Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Iranas, Rusija ir Jungtinės Valstijos.

Pagal JCPOA Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

2018 metais Vašingtonui pasitraukus iš šios sutarties ir grąžinus sankcijas šiitiškai respublikai, Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Sekmadienį Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos ir JAV vadovai per pokalbį telefonu aptarė Irano branduolinės programos klausimą, pranešė Baltieji rūmai.

Jie „aptarė vykstančias derybas dėl Irano branduolinės programos, poreikį stiprinti paramą partneriams Vidurinių Rytų regione ir bendras pastangas atgrasyti Iraną nuo destabilizuojančios veiklos regione“, sakoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.