Švedijoje vėl stojo prieš teismą filmo apie kelto „Estonia“ katastrofą autoriai

Švedijoje pirmadienį vėl stojo prieš teismą du žurnalistai, 2019 metais filmavę nuskendusį keltą „Estonia“ Baltijos jūros dugne, pranešė estų dienraštis „Postimees“.

Kaltinamieji, avarijų ekspertas Linusas Anderssonas ir žurnalistas Henrikas Evertssonas atvyksta į Geteborgo apygardos teismą prieš prasidedant teismo procesui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kaltinamieji, avarijų ekspertas Linusas Anderssonas ir žurnalistas Henrikas Evertssonas atvyksta į Geteborgo apygardos teismą prieš prasidedant teismo procesui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2022, 4:12 PM

Švedų kino kūrėjas, dokumentinio filmo „Estonia“: viską keičiantis radinys“ režisierius Henrikas Evertssonas, taip pat operatorius Linusas Anderssonas kaltinami pažeidę draudimą trikdyti povandeninio kapo ramybę.

„Estonia“ nuskendo 1994 metų rugsėjo 28 dieną per smarkią audrą Baltijos jūroje, plaukdamas iš iš Stokholmo į Taliną. Iš 989 laive buvusių keleivių ir įgulos narių liko gyvi tik 137.

1997 metais tyrėjai priėjo išvadą, kad nelaimė įvyko, kai per audrą buvo išplėštos laivo priekinės durys ir į automobilių denį pritekėjo vandens. Tačiau aukų ir gyvų išlikusių žmonių artimieji jau daugiau nei du dešimtmečius kovoja dėl išsamesnio tyrimo.

H. Evertssonas ir L. Anderssonas pernai vasarį laimėjo bylą pirmosios instancijos teisme, tačiau šių metų vasarį apeliacinis teismas nusprendė atnaujinti procesą.

„Tai sudėtinga tema, – „Postimees“ sakė režisierius. – Laimėjome Geteborge, bet teismo sprendimas buvo apskųstas ir dabar iš naujo pradedame ilgą teismo procesą.“

Pasak jo, bylos esmė susijusi su tuo, ar Švedijos teisė gali būti taikoma tarptautiniuose vandenyse, kur yra kelto liekanos.

„Estonia“ nuskendimo vietoje galioja Švedijos, Suomijos ir Estijos sudarytas susitarimas, draudžiantis nardant drumsti jūrinės kapavietės rimtį.

Geteborgo teismas išteisino H. Evertssoną ir L. Anderssoną, nes jie dirbo laive, plaukiojusiame su Vokietijos vėliava, o ši šalis nėra pasirašiusi susitarimo.

Tačiau apeliacinis teismas nutarė, kad dokumentinio filmo kūrėjams turi būti taikomi Estijos įstatymai, draudžiantys tokius filmavimus prie kelto.

Jeigu žurnalistai bus pripažinti kaltais, jiems grės bauda arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.