Popiežius prašo taikos Nepriklausomybės dieną mininčiai „mylimai“ Ukrainai

Popiežius Pranciškus trečiadienį dar kartą paprašė taikos „mylimai Ukrainos tautai“, karo draskomai šaliai minint savo Nepriklausomybės dieną ir šešių mėnesių nuo Rusijos invazijos pradžios sukaktį.

Popiežius Pranciškus.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-24 14:45, atnaujinta 2022-08-24 17:06

Po kas savaitę rengiamos bendrosios audiencijos Vatikane Pranciškus prakalbo apie „mylimą Ukrainos tautą, kuri jau šešis mėnesius kenčia karo siaubus“, ir įspėjo dėl branduolinės katastrofos pavojaus regione.

„Tikiuosi, bus imtasi konkrečių veiksmų, kad būtų nutrauktas karas ir išvengta branduolinės katastrofos Zaporožė pavojaus“, – sakė jis, kalbėdamas apie Rusijos kontroliuojamą atominę elektrinę pietų Ukrainoje.

Didžiausia Europoje Zaporožė atominė jėgainė tapo karinių smūgių, dėl kurių abi kovojančios šalys kaltina viena kitą, taikiniu.

85 metų popiežius taip pat kalbėjo apie „tiek daug nekaltų žmonių“ – belaisvių, pabėgėlių, vaikų ar našlaičių, kurie „moka už (karo) beprotybę“, kai karas tęsiasi.

„Galvoju apie vargšę merginą, kuri žuvo dėl sprogmens, (palikto) po jos automobilio sėdyne Maskvoje“, – pridūrė Pranciškus, turėdamas omenyje Dariją Duginą, su prezidentu Vladimiru Putinu siejamo Rusijos ultranacionalisto intelektualo dukterį, kuri žuvo šeštadienį sprogus automobilyje padėtai bombai.

D. Dugina, kaip ir jos tėvas, buvo uoli Rusijos įsiveržimo į Ukrainą šalininkė.

„Tie, kas pelnosi iš karo ir prekybos ginklais, yra nusikaltėliai, žudantys žmoniją“, – sakė popiežius, pasmerkdamas ilgai užsitęsusius karinius konfliktus Sirijoje, Jemene ir Mianmare.

Ukrainos pasiuntinys prie Šventojo Sosto Andrijus Jurašas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė esąs nusivylęs Pranciškaus kalba. Pasak jo, kad pontifikui nederėjo „agresoriaus ir aukos“ priskirti vienai kategorijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.