JK ruošiasi paspartinti nelegaliai atvykstančių albanų išsiuntimą

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį pažadėjo paspartinti nelegaliai į šalį atvykstančių albanų išsiuntimą, oficialiai statistikai rodant, kad šiuo metu jie sudaro didžiausią grupę tarp asmenų, mažomis valtimis atplaukiančių į šalį per Lamanšo sąsiaurį.

​Jungtinė Karalystė ketvirtadienį pažadėjo paspartinti nelegaliai į šalį atvykstančių albanų išsiuntimą, oficialiai statistikai rodant, kad šiuo metu jie sudaro didžiausią grupę tarp asmenų, mažomis valtimis atplaukiančių į šalį per Lamanšo sąsiaurį.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Jungtinė Karalystė ketvirtadienį pažadėjo paspartinti nelegaliai į šalį atvykstančių albanų išsiuntimą, oficialiai statistikai rodant, kad šiuo metu jie sudaro didžiausią grupę tarp asmenų, mažomis valtimis atplaukiančių į šalį per Lamanšo sąsiaurį.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2022, 4:23 PM

Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius pavojingu vandens keliu iš šiaurės Prancūzijos į JK atplaukė 2 165 albanai. Per visus 2021 metus tokių atvykėlių buvo 815.

Ankstesniais metais didžiąją dalį per Lamanšo sąsiaurį į JK mažomis valtimis atplaukusių migrantų sudarė iš karo zonų bėgę prieglobsčio prašytojai.

Vidaus reikalų ministerija pranešė pasiekusi susitarimą su Albanijos vyriausybe, leisiantį „nuo kitos savaitės paspartinti albanų išsiuntimą iš šalies“, pastaraisiais mėnesiais pastebimai padaugėjus albanų bandymų per Lamanšo sąsiaurį atvykti į JK.

Albanija į Jungtinę Karalystę atsiųs savo teisėsaugos pareigūnų, kurie padės greičiau deportuoti nelegalius migrantus.

„Iš Albanijos – saugios ir klestinčios šalies – atvykstantys asmenys keliauja per daugybę valstybių, kad patektų į Jungtinę Karalystę“, – sakoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime.

„Daugelis jų atvykę nepagrįstai prašo suteikti prieglobstį, – rašoma jame. – Šiuo maršrutu atvykstančių žmonių prašymai bus nagrinėjami nedelsiant, o tie, kurie neturi teisės būti Jungtinėje Karalystėje, bus kuo greičiau išsiunčiami.“

Vidaus reikalų sekretorė Priti Patel sakė, kad albanai, nusprendę leistis į tokią pavojingą kelionę, patiki „negailestingų žmonių kontrabandininkų ir žiaurių organizuoto nusikalstamumo gaujų melu“.

Iš viso sausio-birželio mėnesiais į JK mažomis valtimis per Lamanšo sąsiaurį atvyko 12 747 žmonės. Šis skaičius yra daugiau nei dvigubai didesnis, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tarp šių asmenų 2 066 buvo iš Afganistano, 1 723 – Irano, 1 573 – Irako.

Neteisėta migracija yra itin aktuali politinė tema Jungtinėje Karalystėje. Buvęs iždo kancleris Rishi Sunakas ir užsienio reikalų sekretorė Liz Truss, kovojantys dėl teisės pakeisti Borisą Johnsoną ministro pirmininko poste, žada tęsti griežtą kovos su neteisėta migracija politiką.

Pirmadienį į JK per Lamanšo sąsiaurį atplaukė rekordinis šįmet skaičius migrantų – 1 295.

Atvykstančiųjų skaičius svyruoja, priklausomai nuo oro sąlygų ir Prancūzijos teisėsaugos veiksmų šiaurinėje šalies pakrantėje.

Siekdama atgrasyti migrantus nuo pavojingų kelionių Lamanšo sąsiauriu, Britanija anksčiau šiais metais paskelbė naują politiką, pagal kurią atvykėliai turėtų būti siunčiami į Ruandą, kur galėtų prašyti prieglobsčio.

Tačiau birželį turėjęs įvykti pirmasis migrantų deportavimo į Ruandą skrydis įsikišus Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) buvo atšauktas, o dėl šios politikos JK teismuose šiuo metu vyksta teisiniai ginčai.

Britanija kasmet skiria Prancūzijai dešimtis milijonų eurų, kad padėtų jos valdžios institucijoms stabdyti Lamanšo sąsiaurį bandančius kirsti neteisėtus migrantus, kol jie dar nepasiekė Jungtinės Karalystės vandenų. Šios lėšos naudojamos papildomam patruliavimui paplūdimiuose ir įrangai, pavyzdžiui, naktinio matymo prietaisams, įsigyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.