JT žmogaus teisių vadovė: neaišku, kada bus paskelbta ataskaita dėl Sindziango

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovė ketvirtadienį pareiškė, kad vis dar neaišku, ar ilgai atidėliota ataskaita apie Kinijos Sindziango regioną bus paskelbta iki jos atsistatydinimo kitą savaitę.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovė Michelle Bachelet.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovė Michelle Bachelet.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2022, 12:27 PM

„Tikrai tikėjausi, kad ji bus paskelbta iki mano kadencijos pabaigos, ir mes... gavome nemažai informacijos iš vyriausybės, kurią turėsime atidžiai išnagrinėti“, – žurnalistams sakė vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet.

Beveik prieš metus M. Bachelet sakė, kad jos biuras baigia rengti ataskaitą apie žmogaus teisių padėtį Sindziango regione, kur Pekinas, kaip įtariama, yra įkalinęs daugiau kaip milijoną uigūrų ir kitų musulmoniškų mažumų atstovų. Pekinas šiuos kaltinimus neigia.

Ataskaitos paskelbimas buvo ne kartą atidėtas, ir tai sukėlė teisių gynėjų grupių nepasitenkinimą.

M. Bachelet žadėjo, kad ataskaita bus paskelbta iki jos atsistatydinimo, tačiau likus vos kelioms dienoms iki jos kadencijos pabaigos ataskaitos pasirodymas kelia abejonių.

„Labai stengiamės padaryti tai, ką pažadėjau“, – sakė ji ketvirtadienį, pripažindama, kad patiria „didžiulį spaudimą, kad paskelbtų arba neskelbtų“ šio dokumento.

Tačiau ji patikino, kad toks spaudimas jos neprivers nei paskelti šią ataskaitą, nei ją sulaikyti.

Teisių gynėjų grupės teigia, kad mažiausiai milijonas žmonių, daugiausia musulmonų mažumų atstovai, yra įkalinti vadinamose „perauklėjimo stovyklose“ vakariniame Sindziango regione ir susiduria su plačiai paplitusia prievarta, įskaitant priverstinę sterilizaciją ir priverstinį darbą.

Jungtinės Valstijos ir kitų Vakarų šalių įstatymų leidėjai kaltina Kiniją vykdant „genocidą“ prieš mažumų grupes, o Pekinas šiuos kaltinimus griežtai neigia.

Kinija tvirtina, kad Sindziango regione veikia profesinio mokymo centrai, skirti kovai su ekstremizmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.