Rusijos opozicijos politikui J. Roizmanui skirtas de facto namų areštas

Rusijos teismas ketvirtadienį opozicijos politikui Jevgenijui Roizmanui skyrė kardomąją priemonę, faktiškai prilygstančią namų areštui.

Jevgenijus Roizmanas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Jevgenijus Roizmanas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2022, 7:49 PM

Ji bus taikoma, kol politikas laukia teismo už Rusijos kariuomenės „diskreditavimą“.

J. Roizmanas, vienas iš paskutinių Rusijoje vis dar esančių ir už grotų nepasiųstų opozicijos veikėjų, buvo sulaikytas už komentarus apie Maskvos karinę invaziją Ukrainoje.

Ketvirtadienį Uralo miesto Jekaterinburgo teismas nusprendė iki rugsėjo 29 dienos apriboti J. Roizmano judėjimo laisvę. Tai faktiškai reiškia, kad jis turės gyventi namų arešto sąlygomis.

59 metų buvusiam Jekaterinburgo merui bus leidžiama palikti savo gyvenamąją vietą tik vienai minutei per dieną, jis negalės dalyvauti jokiuose viešuose renginiuose, naudotis internetu, siųsti ir gauti laiškų.

Politikui bus leidžiama bendrauti tik su artimais šeimos nariais, advokatu ir tyrėjais.

Kai J. Roizmanas ketvirtadienį buvo vedamas į teismo salę, prie pastato susirinkę jo šalininkai skandavo „Laisvė!“ ir plojo, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Džinsus ir raudonus marškinėlius vilkėjęs politikas posėdžio metu sėdėjo kaltinamųjų narve. Jis pareiškė esąs nekaltas dėl jam pateiktų kaltinimų.

J. Roizmanas buvo sulaikytas trečiadienį anksti ryte savo namuose Jekaterinburge.

Policija nurodė, kad jis buvo sulaikytas už internete paskelbtą vaizdo įrašą, „kurio turinys diskreditavo“ Rusijos kariuomenę.

J. Roizmanui gresia iki trejų metų nelaisvės.

Jis jau tris kartus buvo baustas už Rusijos agresijos kaimyninėje šalyje kritiką.

J. Roizmanas 2003–2007 metais buvo įstatymų leidėjas. 2013-aisiais jis tapo įtakingiausiu Rusijos opozicijos meru ir šias pareigas ėjo penkerius metus.

Pernai jam buvo skirtas devynių parų areštas už tai, kad ragino žmones dalyvauti demonstracijose, skirtose palaikyti įkalintą Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną.

Beveik visi žymūs prezidento Vladimiro Putino politiniai oponentai pabėgo iš šalies arba yra už grotų.

Neseniai du Rusijoje likę opozicionieriai – Maskvos miesto tarybos narys Ilja Jašinas ir aktyvistas Vladimiras Kara-Murza – buvo uždaryti į areštinę už tai, kad pasmerkė karą Ukrainoje. Jiems gresia iki 10 metų įkalinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.