Šiaurės Korėja: nauji karščiavimo atvejai sukelti gripo, ne COVID-19

Šiaurės Korėja penktadienį pareiškė, kad anksčiau šią savaitę užfiksuoti karštligės atvejai buvo sukelti gripo, o ne, kaip iš pradžių buvo įtariama, naujo koronaviruso protrūkio.

Šiaurės Korėja.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2022, 8:57 AM

Toks valstybinės žiniasklaidos pranešimas pasirodė valdžiai ankstesnę dieną įvedus dalinį karantiną su Kinija besiribojančioje Rjangango provincijoje, kur buvo nustatyti keli „karščiavimo“ atvejai.

Šiaurės Korėjos pranešimuose minimi „karščiuojantys pacientai“, o ne „COVID-19 pacientai“ – tikriausiai dėl testavimo pajėgumų trūkumo.

Valstybinė naujienų agentūra (KCNA) ketvirtadienį nurodė, kad šie neseniai susirgę asmenys „įtariami užsikrėtę per piktybinę epidemiją“. Apie susirgimo atvejus pranešta praėjus vos dviem savaitėms po to, kai Pchenjanas paskelbė pergalę prieš COVID-19.

Tačiau penktadienį KCNA teigė, kad pacientai iš tikrųjų nėra užsikrėtę koronavirusu ir kad karantinas rajone buvo atšauktas.

„Visi karščiavimo atvejai... Rjangango provincijoje buvo gripo atvejai“, – nurodė naujienų agentūra, remdamasi valstybinio epidemijų prevencijos štabo duomenimis.

„Karščiuojantys asmenys pasveiko, jų temperatūra normali“, – priduriama pranešime.

Izoliuotoje šalyje nuo pandemijos pradžios galioja griežtas karantinas, tačiau gegužę sostinėje buvo patvirtintas omikron protrūkis.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas, sirgęs per tą protrūkį, anksčiau šį mėnesį paskelbė pergalę prieš virusą. Jis taip pat įsakė panaikinti šalyje „maksimalią kritiškos epidemijos prevencijos sistemą“, oficialiai registruojamų atvejų skaičiui sumažėjus iki nulio.

Šiaurės Korėjoje iš viso užfiksuoti beveik 4,8 mln. „karštligės“ atvejų ir tik 74 mirties atvejai, nurodo vietos žiniasklaida. Oficialus mirštamumo rodiklis yra 0,002 procento.

Ekspertai, įskaitant Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), labai abejoja dėl Pchenjano skelbiamos COVID-19 statistikos ir tvirtinimų, kad protrūkis buvo suvaldytas.

Sveikatos apsaugos sistema Šiaurės Korėjoje yra viena prasčiausių pasaulyje – ligoninės yra prastai aprūpintos, jose trūksta intensyviosios terapijos skyrių, be to, šalis neturi vaistų COVID-19 gydyti ir vakcinų nuo koronaviruso, sako ekspertai.

Pchenjanas dėl protrūkio kaltina kaimyninę Pietų Korėją ir perspėja ją dėl „atsakomųjų veiksmų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.