Popiežius suteikė kardinolo titulą dar 20 dvasininkų

Popiežius Pranciškus šeštadienį suteikė kardinolo titulą dar 20 dvasininkų, oficialiai padidinęs skaičių kardinolų, turinčių teisę balsuoti dėl jo įpėdinio jam mirus ar atsistatydinus.

​Popiežius Pranciškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Popiežius Pranciškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Popiežius Pranciškus.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
​Popiežius Pranciškus.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 27, 2022, 9:46 PM

Iš dvidešimties naujų kardinolų, per iškilmingą viešąją konsistoriją Šv. Petro bazilikoje gavusių prestižines raudonas kepuraites, šešiolika yra jaunesni nei 80 metų, taigi turi teisę dalyvauti ateityje galimoje konklavoje – naujo popiežiaus rinkimuose. Kiti keturi paskirti už nuopelnus ir yra peržengę galimų konklavos dalyvių amžiaus ribą.

85 metų pontifikas iki šiol yra paskyręs 83 iš 132 kardinolų, kurie šiuo metu atitinka amžiaus reikalavimą, kad galėtų dalyvauti konklavoje. Likusiuosius paskyrė ankstesni du popiežiai, Šv. Jonas Paulius II ir Benediktas XVI, po kurio netikėto atsistatydinimo 2013 metais popiežiumi buvo išrinktas Pranciškus.

Popiežius priminė kardinolams apie jų misiją, kuri, jo teigimu, apima „atvirumą visoms tautoms, pasaulio horizontui, dar nežinomiems pakraščiams“.

Tarp naujųjų kardinolų yra du dvasininkai iš Indijos ir po vieną iš Mongolijos, Ganos, Nigerijos, Singapūro, Rytų Timoro, Paragvajaus ir Brazilijos. Tokiu būdu Pranciškus tęsia savo politiką formuoti Katalikų Bažnyčios lyderių sąstatą, atspindintį šios bendruomenės pasaulinį pobūdį.

Tarp naujų kardinolų yra ir Prancūzijos bei Kalifornijos dvasininkų, o trys iš jų šiuo metu užima aukštas pareigas Vatikane.

Iš pradžių popiežius planavo kardinolo titulą suteikti 21 dvasininkui, tačiau iš pareigų atsistatydinęs belgų vyskupas Lucas Van Looy atsisakė šios garbės, pareiškęs, jog tokį sprendimą priėmė dėl nepakankamai ryžtingų jo, kaip vyskupo, pastangų siekiant apsaugoti nepilnamečius nuo seksualinio išnaudojimo tuo metu, kai jis 2004–2020 metais vadovavo Gento vyskupijai, nes jis esą ne visada pakankamai energingai reaguodavo į nepilnamečių išnaudojimo atvejus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.