J. Borrellis: Kosovas ir Serbija išsprendė tarpusavio ginčą dėl asmens dokumentų

Kosovas ir Serbija išsprendė ginčą dėl asmens tapatybės dokumentų, dėl kurio anksčiau kildavo smurtinių protestų, šeštadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė vyriausiasis ES diplomatas Josepas Borrellis.

ES diplomatijos vadovas J. Borrellis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
ES diplomatijos vadovas J. Borrellis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2022, 9:25 AM

Po ES tarpininkaujamų derybų „Serbija sutiko panaikinti įvažiavimo/išvažiavimo dokumentus Kosovo asmens tapatybės kortelių turėtojams, o Kosovas sutiko jų neįvesti Serbijos asmens tapatybės kortelių turėtojams“, – tviteryje rašė J. Borrellis.

Dvi Vakarų Balkanų šalys susivaidijo po to, kai rugpjūčio pradžioje Kosovas nutarė nebepripažinti Serbijos asmens tapatybės dokumentų. Serbijos valdžios institucijos nepripažįsta Kosovo dokumentų.

Atsakydami į tai, serbų aktyvistai užblokavo prieigą prie dviejų sienos perėjimo punktų šiaurinėje Kosovo dalyje, kurioje daugiausia gyvena serbai. Kosovo policija pranešė, kad nenustatyti nusikaltėliai šaudė į Kosovo pareigūnus, tačiau niekas nenukentėjo.

Įtampa sumažėjo Prištinai sutikus dar 30 dienų pripažinti Serbijos išduotus automobilių numerius ir dokumentus Kosovo piliečiams.

ES tarpininkaujant anksčiau rugpjūtį vykusiose derybose nepavyko pasiekti proveržio. Tačiau Serbijos ir Kosovo vadovai susitarė derybas tęsti.

Sveikindamas abi puses, J. Borrellis sakė, kad susitarimas reiškia, jog „Kosovo serbai, kaip ir visi kiti piliečiai, galės laisvai keliauti tarp Kosovo ir Serbijos naudodamiesi savo asmens tapatybės kortelėmis“, ir pridūrė, kad Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurtis tai garantavo ES.

Vėliau A. Kurtis pats parašė tviteryje: „Mūsų Respublikos piliečiai dabar gali laisvai keliauti į Serbiją kaip lygūs su lygiais. ... Abipusiškumas yra principingo ir teisingo sprendimo dvasia“. Jis taip pat padėkojo derybose tarpininkavusiems ES pareigūnams.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis taip pat tviteryje pasveikino visas šalis pasiekus susitarimą.

Kosovas, kuriame daugiausia gyvena etniniai albanai, 1999 metais atsiskyrė nuo Serbijos, o 2008 metais paskelbė nepriklausomybę.

Serbija nepripažįsta Kosovo nepriklausomybės ir toliau reiškia pretenzijas į šią teritoriją. Dauguma ES šalių pripažįsta Kosovą kaip atskirą valstybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.