Rusų politikui L. Gozmanui skirta 15 parų arešto už A. Hitlerio ir J. Stalino palyginimą

Maskvos teismas antradienį skyrė 15 parų arešto vienam liberaliam politikui, kuris sovietų diktatoriaus Josifo Stalino režimą prilygino Adolfo Hitlerio nacistinei Vokietijai.

Leonidas Gozmanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Leonidas Gozmanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2022, 5:38 PM

72-ejų Leonidas Gozmanas buvo nubaustas už 2020 metų įrašą socialiniame tinkle „Facebook“, kuriame jis kritikavo Rusijos teisės aktus, draudžiančius Sovietų Sąjungą lyginti su nacistine Vokietija, sakydamas, kad „neteisinga dėti tarp jų lygybės ženklą – Hitleris buvo absoliutus blogis, o Stalinas – dar blogesnis“.

Antradienį Maskvos Tverės rajono teismas nusprendė, kad ši L. Gozmano pastaba pažeidė įstatymą.

L. Gozmanas, griežtas Maskvos karo Ukrainoje kritikas, išvyko iš Rusijos, kai jis prasidėjo, bet birželį grįžo ir tai pavadino „moraliniu“ pasirinkimu.

Rusijos teisingumo ministerija įtraukė jį į „užsienio agentų“ sąrašą. Užsienio agentais laikomi asmenys ir subjektai privalo atskleisti finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti savo publikacijas; antraip jiems gali grėsti baudos.

Liepą rusų pareigūnai trumpam buvo sulaikę L. Gozmaną, Rusijos vidaus reikalų ministerijai išdavus arešto orderį dėl jo atžvilgiu iškeltos baudžiamosios bylos.

Opozicionierius kaltinamas pažeidęs įstatymą, pagal kurį Rusijos piliečiai privalo pranešti valdžios institucijoms apie turimą užsienio šalies pilietybę arba leidimą gyventi kitoje valstybėje.

L. Gozmanas sakė pranešęs institucijoms apie savo Izraelio pilietybę, tačiau jos teigė, kad jis to nepadarė per nustatytą laiką.

Šis tyrimas dar tęsiamas. Jei bus pripažintas kaltu, L. Gozmanui gali būti skirta bauda arba viešieji darbai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.