Taivano prezidentė paragino karius išlaikyti ramybę nepaisant Kinijos spaudimo

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen antradienį paragino savarankiškos salos kariuomenės dalinius išlaikyti ramybę, nepaisant Kinijos karo laivų ir lėktuvų kasdien netoliese atliekamų manevrų.

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Taivano prezidentė Tsai Ing-wen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2022, 3:06 PM

Prezidentė taip pat pažadėjo neleisti Pekinui išprovokuoti atvirą konfliktą.

Kinijos kariuomenė spaudžia Taivaną po JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizito Taibėjuje šio mėnesio pradžioje. Pekinas atsakė beprecedenčio masto karinėmis pratybomis vandenyse ir oro erdvėje šalia Taivano. Per tuos mokymus buvo paleista balistinių raketų, o kai kurios iš jų nukrito Japonijos ekonominėje zonoje – tie veiksmai buvo palaikyti rimtu eskalavimu.

Pasak Tsai Ing-wen, Taivanas turi toliau reaguoti santūriai ir nepaisyti kasdienio Kinijos spaudimo.

„Kuo labiau provokuojančiai elgiasi priešo kariai, tuo santūresni turime būti. Neleisime asmenims kitame krante sukurti konflikto pasitelkiant netinkamą dingstį“, – kalbėjo prezidentė, lankydamasi jūrų pajėgų bazėje Penghu, kelių dešimčių salų archipelage prie Taivano vakarinės pakrantės.

Ji taip pat apžiūrėjo radiolokacinės žvalgybos eskadrilę, oro erdvės gynybos kuopą ir karinio jūrų laivyno flotilę.

Magongo oro pajėgų bazėje ją pasitiko lakūnai, stovėję prie Taivane pagaminto naikintuvo.

„Jūs esate Taivano žmonių pasididžiavimas, – sakė Tsai Ing-wen. – Kai kiekvienas taivanietis mato jus apsirengusius nacionalinėmis karinėmis uniformomis, visų širdys prisipildo pagarbos ir dėkingumo.“

Kinija tvirtina, kad JAV ir Taivano „separatistinės jėgos“ kelia nestabilumą regione, nes atmeta Pekino teritorines pretenzijas į salą.

„Taivano nepriklausomybės jėgų bandymas užsitikrinti užsienio, įskaitant ir JAV, paramą nepriklausomybei yra dabartinės įtampos Taivano sąsiauryje šaltinis“, – antradienį per kasdienę spaudos konferenciją Pekine pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

„Neva siekdamos palaikyti stabilumą Ramiojo vandenyno vakaruose JAV akivaizdžiai bando suvaržyti Kiniją Taivano klausimu“, – pridūrė jis.

Nors didžiausi Kinijos manevrai, sutrikdę žvejybą, laivybą ir oro susisiekimą, jau baigėsi, pastarosiomis savaitėmis Pekinas ir toliau kasdien siunčia karo laivus ir orlaivius į Taivano sąsiaurį, skiriantį salą ir žemyninę Kinijos dalį.

Tuo metu Taibėjus stebi priešiškas pajėgas pasitelkdamas savo raketų sistemas ir skelbia įspėjimus.

Per naujausią eskalaciją Kinija taip pat pasiuntė dronų virš Dzinmeno salų, kurios yra arčiausiai Kinijos. Praėjusią savaitę žaibiškai išplitusiame vaizdo įraše matyti, kaip du Taivano kariai viename iš tų salų spokso į bepilotę skraidyklę, o paskui mėgina ją numušti akmeniu. Savaitgalį internete pasirodė dar vienas įrašas, kuriame, kaip įtariama, matyti Kinijos dronas, skraidantis aplink kitą atokią salą.

Dzinmene dislokuotos pajėgos pirmadienį perspėjo, kad Taivanas ateityje numušinės tokius aparatus, jeigu jie nesitrauks po įspėjimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?