Vokietija siūlo kompromisą dėl ES vizų išdavimo Rusijos piliečiams

Vokietija antradienį pasiūlė kompromisą pastaruoju metu ES svarstomu klausimu, ar rusų turistams turi būti uždrausta keliauti į bloką.

Rusija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-30 19:44, atnaujinta 2022-09-14 17:31

„Manau, kad Prahoje galime rasti gerą sprendimą“ per antradienį prasidėsiantį dviejų dienų trukmės ES užsienio reikalų ministrų susitikimą, sakė Vokietijos diplomatijos vadovė Annalena Baerbock.

A. Baerbock per Vokietijos vyriausybės išvažiuojamąjį posėdį netoli Berlyno pranešė, kad siūlys atsisakyti greitųjų ir daugkartinių vizų, bet paragins visiškai nedrausti įvažiuoti turistams iš Rusijos.

Siūlymas uždrausti rusų turistams atvykti į Europą suskaldė ES valstybes: dalis jų šią idėją uoliai palaiko, o kitos jai nepritaria, baimindamosi, kad bus užvertos durys iš tėvynės bėgantiems rusų disidentams.

Europos Sąjunga jau paskelbė Maskvai virtinę sankcijų, reaguodama į vasario 24 dieną prasidėjusį Rusijos karinį puolimą prieš Ukrainą.

Viena iš šių priemonių buvo atšaukta supaprastinta vizų išdavimo tvarka Rusijos oficialioms delegacijoms ir verslo atstovams. Tačiau trumpų kelionių išvykstantys svečiai vis dar įleidžiami į bloką.

Nors Ukraina ir kai kurie jos artimi sąjungininkai ragina visiškai uždrausti rusų turistams atvykti į ES, spėjama, kad Bendrija apsiribos labiau simbolišku žingsniu – nutrauks susitarimą, supaprastinantį vizų režimą.

Pasak A. Baerbock, ES turės subalansuoti skirtingus savo narių interesus – įskaitant rusakalbių mažumas turinčių Baltijos šalių ir narių, kur turistiniais tikslais lankosi daug „Rusijos piliečių, kurie yra labai, labai artimi Rusijos režimui“, interesus.

Vokietijos diplomatijos vadovė paragino savo kolegas paremti ribotą priemonę, kuri leistų „persekiojamiems“ asmenims greitai išvykti iš Rusijos. Ministrė pabrėžė, kad kad tokie prašytojai neturėtų būti „baudžiami“.

Pasak, jos ši priemonė būtų taikytina net tik garsiems disidentams, bet ir „studentams, turintiems drąsos savo universitete gauti informacijos iš kitur“.

A. Baerbock nurodė, kad Berlyno siūlymas yra „beveik per vidurį – tarp pareiškimų, kad vizų apskritai nebeturėtų būti, ir teiginių, kad neturime nukrypti nuo mūsų dabartinio kurso“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.