Karalienė Elžbieta II naująjį JK ministrą pirmininką priims Škotijoje

Karalienė Elžbieta II kitą savaitę savo rezidencijoje Škotijoje priims naująjį Jungtinės Karalystės ministrą pirmininką, trečiadienį pranešė karališkieji pareigūnai, ir tai bus pirmoji ceremonija už Londono ribų per jos rekordinės trukmės valdymą.

 Karalienė Elžbieta II.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Karalienė Elžbieta II.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 8:30 PM

Įprastai audiencija, kurios metu priimamas kadenciją baigiančio ministro pirmininko atsistatydinimas, ir vadinamoji „rankų bučiavimo“ ceremonija su jį pakeisiančiu ministru pirmininku vyksta Bakingemo rūmuose.

Kadangi oficiali karalienės rezidencija Londone yra vos už kelių minučių kelio automobiliu nuo Dauningo gatvės, perdavimo ceremonija paprastai vyksta greitai.

Tačiau dabar tiek B. Johnsono, tiek jo įpėdinio ar įpėdinės laukia 1 000 mylių (1 600 km) kelionė iš JK sostinės į Škotijos aukštumas ir atgal.

Tai bus pirmoji tokia ceremonija už Londono ribų nuo 1952 metų, kai Winstonas Churchillis Hitrou oro uoste pasitiko naująją karalienę po jos tėvo, karaliaus Jurgio VI mirties.

Pirmadienį turėtų paaiškėti, kas laimės Konservatorių partijos lyderių varžybas – užsienio reikalų sekretorė Liz Truss ar buvęs finansų ministras Rishis Sunakas.

Audiencijos pas karalienę turėtų įvykti antradienį.

L. Truss laikoma pagrindine pretendente tapti 15-ąja ministre pirmininke nuo karalienės valdymo pradžios.

Nerimas dėl karalienės sveikatos

Toks pokytis įvyko 96 metų karalienei išvykus tradicinių vasaros atostogų į Balmoralą ir vėl sukėlė nerimą dėl jos sveikatos.

Nuo praėjusių metų spalio mėnesio, po neplanuotos nakvynės ligoninėje dėl neatskleisto negalavimo, ji sumažino viešų pasirodymų skaičių.

Karališkieji pareigūnai teigia, kad ji buvo priversta atšaukti savo dalyvavimą renginiuose dėl „epizodinių judėjimo problemų“, dėl kurių jai sunku vaikščioti ir stovėti, todėl turi naudotis lazda. Be to, šių metų pradžioje ją taip pat buvo užklupęs COVID-19, po kurio ji sakė esanti „išsekusi“.

Bakingemo rūmai teigė, kad išankstinis sprendimas perkelti ceremoniją buvo priimtas siekiant užtikrinti aiškumą ministro pirmininko darbotvarkėje.

„Tai, kad pareigūnai negali būti tikri, jog karalienė bus pakankamai sveika, kad galėtų keliauti kitą savaitę, yra dar vienas priminimas apie jos garbingą amžių ir vis labiau senkančias jėgas“, – sakė buvęs BBC karališkasis korespondentas Peteris Huntas.

Karalienės vyriausias sūnus ir įpėdinis princas Čarlzas šiais metais ją pavadavo per parlamento atidarymą ir karinį paradą „Trooping the Colour“.

Tačiau P. Huntas sakė: „Naujo ministro pirmininko paskyrimas nėra tas dalykas, kurį galima lengvai perduoti būsimajam karaliui princui Čarlzui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.