Paskelbus apie M. Gorbačiovo mirtį – Vakarų lyderių reakcijos: žodį tarė ir J. Bidenas

Antradienį miręs paskutinis Sovietų Sąjungos vadovas Michailas Gorbačiovas daugelio laikomas žmogumi, sudariusiu sąlygas atkurti demokratiją tuo metu komunistų valdytose Europos šalyse, ir jo gedima kaip vieno iš retai pasitaikančių lyderių, kuris pakeitė pasaulį ir kuriam laikui suteikė vilties, kad tarp supervalstybių įsivyraus taika.

 Nuotraukoje – JAV prezidentas George'as Bushas vyresnysis ir Michailas Gorbačiovas. 1991 metų liepos 31 diena, konferencija Maskvoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Nuotraukoje – JAV prezidentas George'as Bushas vyresnysis ir Michailas Gorbačiovas. 1991 metų liepos 31 diena, konferencija Maskvoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Komisijos pirmininkė U. von der Leyen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Komisijos pirmininkė U. von der Leyen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.<br>Wikipedios nuotr.
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.<br>Wikipedios nuotr.
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 6:59 AM, atnaujinta Aug 31, 2022, 3:13 PM

Tačiau šis politinis veikėjas, miręs būdamas 91-erių, buvo smerkiamas daugelio savo tautiečių, kaltinusių jį dėl 1991-aisiais įvykusio Sovietų Sąjungos žlugimo ir jos, kaip supervalstybės, nusilpimo. Iš sovietų imperijos griuvėsių pakilusi Rusija buvo gerokai mažesnė, nes 15 buvusių sovietinių respublikų tapo nepriklausomomis valstybėmis.

Buvusios didybės ir galios praradimas galiausiai paskatino Vladimiro Putino iškilimą – jis pastarąjį ketvirtį amžiaus siekė atkurti buvusią Rusijos šlovę ir pačią imperiją.

„Po dešimtmečius trukusių žiaurių politinių represijų jis ėmėsi demokratinių reformų. Jis tikėjo glasnost ir perestroika – viešumu ir pertvarka – ne kaip paprastais šūkiais, bet kaip keliu į priekį Sovietų Sąjungos žmonėms po ilgų izoliacijos ir nepritekliaus metų“, – sakė JAV prezidentas Joe Bidenas.

„Tai buvo darbai, atlikti reto lyderio – turinčio vaizduotės įžvelgti, kad įmanoma kitokia ateitis, ir drąsos surizikuoti visa savo karjera, kad jos siektų. Rezultatas buvo saugesnis pasaulis ir daugiau laisvės milijonams žmonių“, – pridūrė jis.

1990-aisiais M. Gorbačiovas pelnė Nobelio taikos premiją už savo vaidmenį nutraukiant Šaltąjį karą. Tačiau nors užsienyje jis buvo labai gerbiamas, tėvynėje M. Gorbačiovas buvo atstumtasis. Neaišku, kaip žinia apie jo mirtį bus sutikta Rusijoje, vykstant karui prieš Ukrainą.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad prezidentas Vladimiras Putinas reiškia „gilų apgailestavimą“ dėl M. Gorbačiovo mirties ir kad trečiadienį ryte pareikš užuojautą velionio artimiesiems ir draugams.

Kitų lyderių reakcijos

Pasaulio lyderiai atidavė pagarbą M. Gorbačiovui, o kai kurie jų apibūdino jį kaip didį ir drąsų lyderį.

Postą paliekantis Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sakė, kad „Putino agresijos prieš Ukrainą metu jo nenuilstamas įsipareigojimas atverti sovietų visuomenę išlieka pavyzdžiu mums visiems“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas apibūdino M. Gorbačiovą kaip „taikos žmogų, kurio pasirinkimai atvėrė rusams laisvės kelią“.

„Jo įsipareigojimas siekti taikos Europoje pakeitė mūsų bendrą istoriją“, – sakė Prancūzijos vadovas.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas pavadino jį „unikaliu valstybės veikėju, pakeitusiu istorijos eigą“ ir „padariusiu daugiau nei bet kuris kitas asmuo, kad Šaltasis karas baigtųsi taikiai“.

„Pasaulis neteko iškilaus pasaulinio lyderio, atsidavusio daugiašališkumo principo rėmėjo ir nenuilstančio taikos gynėjo“, – sakoma JT vadovo pareiškime.

A. Guterresas citavo M. Gorbačiovo kalboje atsiimant Nobelio taikos premiją išsakytą mintį, kad „taika yra ne vienybė panašume, o vienybė įvairovėje“.

„Šią svarbią įžvalgą jis įgyvendino praktiškai, eidamas derybų, reformų, skaidrumo ir nusiginklavimo keliu“, – sakė JT vadovas.

M. Gorbačiovo amžininkai kaip vieną iš jo nuopelnų akcentavo Šaltojo karo pabaigą.

„Michailas Gorbačiovas atliko lemiamą vaidmenį taikiai užbaigiant Šaltąjį karą. Tėvynėje jis buvo istorinės reikšmės figūra, bet ne taip, kaip jis norėjo“, – sakė Robertas Geitsas, 1991–1993 metais vadovavęs JAV Centrinei žvalgybos agentūrai, o vėliau tapęs gynybos sekretoriumi.

„Susilpnindamas policinę valstybę ir išardydamas stalinistines ekonomines struktūras, jis paskatino Sovietų Sąjungos subyrėjimą, kai įvairios tautos paskelbė nepriklausomybę, o ekonomika žlugo. Taip M. Gorbačiovas suteikė SSRS tautoms galimybę turėti visiškai kitokią ir geresnę ateitį, kuri vėliau iš jų buvo atimta“, – sakė jis.

Buvusi JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, kad „jo gyvenimas buvo labai svarbus, nes be jo ir jo drąsos nebūtų buvę įmanoma taikiai užbaigti Šaltojo karo“.

Azijoje M. Gorbačiovas buvo prisimenamas kaip lyderis, išdrįsęs imtis pokyčių.

„Nusileido vieno reikšmingiausių pasaulio lyderių [gyvenimo] uždanga. Jis buvo esminė figūra lemiamu momentu. Kai pasaulis matė konfliktus ir aklavietę, jis matė taiką ir galimybes“, – spaudos konferencijoje sakė Australijos iždo ministras Jimas Chalmersas.

Gyrė ir U. von der Leyen

Užuojautą antradienį pareiškė ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. Ji jį pavadino „patikimu ir gerbiamu lyderiu“.

„Jis suvaidino kertinį vaidmenį pabaigiant Šaltąjį karą ir sugriaunant geležinę uždangą. Tai atvėrė kelią laisvai Europai. Šio palikimo mes nepamiršime“, – tviteryje parašė ji.

Primename, kad Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas antradienį M.Gorbačiovą pavadino karo nusikaltėliu.

„Jis buvo nusikaltėlis, įsakęs žiauriai malšinti taikius protestus Vilniuje, Tbilisyje, Alma Atoje, Baku ir kituose miestuose. Atgailos nebuvo. Tai toks prisiminimas, nors apie mirusius kalbama gerai arba nieko. Na ne šį kartą. Vienintelis finalinis pliusas – pasirašė Sovietų Sąjungos kapituliaciją“, – feisbuke rašė A. Anušauskas.

Vokietija dėkinga M. Gorbačiovui už galimybę vėl susivienyti – prezidentas

Vokietijos prezidentas trečiadienį padėkojo paskutiniam Sovietų Sąjungos lyderiui, apie kurio mirtį buvo pranešta ankstesnę dieną, už jo vaidmenį vėl suvienijant Vokietiją 1990 metais, baigiantis Šaltajam karui.

„Vokietija lieka susaistyta dėkingumo jam už jo lemiamą indėlį Vokietijos vienybei, pagarbos jo drąsai atverti kelią į demokratiją ir statyti tiltus tarp Rytų ir Vakarų, taip pat prisiminimo apie jo didžią taikių Europos namų viziją“, – sakoma prezidento Franko-Walterio Steinmeierio pranešime.

Tačiau jis pridūrė: „Šiandien ši svajonė virtusi griuvėsiais, sunaikinta Rusijos brutalaus puolimo prieš Ukrainą.“

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas taip pat atidavė pagarbą M. Gorbačiovui už jo vaidmenį suvienijant Vokietiją, bet pripažino, kad velionio pastangos užtikrinti tvarią demokratiją Rusijoje „žlugo“.

„Demokratiniams judėjimams Vidurio ir Rytų Europoje buvo naudingas faktas, kad jis tuo metu buvo valdžioje Rusijoje“, – sakė Vokietijos vyriausybės vadovas.

Vis dėlto M. Gorbačiovas „mirė tokiu laiku, kai demokratija Rusijoje žlugo“.

NATO vadovas giria M. Gorbačiovo „geresnio pasaulio viziją“

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas trečiadienį pareiškė, kad paskutinio Sovietų Sąjungos lyderio M. Gorbačiovo, apie kurio mirtį buvo pranešta ankstesnę dieną, „geresnio pasaulio vizija išlieka pavyzdys“.

„Gorbačiovo istorinės reformos vedė prie Sovietų Sąjungos panaikinimo, padėjo užbaigti Šaltąjį karą ir atvėrė Rusijos ir NATO partnerystės galimybę“, – per „Twitter“ parašė Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos generalinis sekretorius.

Pekinas giria velionio M. Gorbačiovo „teigiamą indėlį“ į Kinijos ir SSRS ryšius

Kinija trečiadienį gyrė paskutinį Sovietų Sąjungos vadovą Michailą Gorbačiovą, kuris mirė sulaukęs 91 metų, už jo indėlį gerinant Pekino ir Maskvos ryšius praėjusio amžiaus 9-ame ir 10-ame dešimtmečiais.

„Michailas Gorbačiovas teigiamai prisidėjo prie Kinijos ir Sovietų Sąjungos santykių normalizavimo“, – per eilinę spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas.

„Mes gedime dėl jo mirties ir reiškiame užuojautą jo šeimai“, – pridūrė jis.

M. Gorbačiovo vadovavimo Sovietų Sąjungai laikotarpiu Pekino ir Maskvos santykiai pastebimai pagerėjo po dešimtmečius trukusios įtampos dėl ideologinių nesutarimų ir konkuruojančių geopolitinių interesų.

Kinijos komunistų vadovybė su nerimu stebėjo M. Gorbačiovo 9-ame dešimtmetyje pradėtas demokratines reformas.

Galiausiai ji brutaliomis priemonėmis numalšino masinius prodemokratinio judėjimo protestus Pekino Tiananmeno aikštėje, sutapusius su M. Gorbačiovo vizitu į Pekiną.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas Sovietų Sąjungos žlugimą M. Gorbačiovo valdymo metu yra pavadinęs pamokančia istorija.

2013 metais jis sakė, kad Sovietų Sąjunga subyrėjo, nes trūko „tikrų vyrų“, norinčių ginti sistemą.

A. Navalnas giria M. Gorbačiovą už taikų pasitraukimą iš valdžios

Įkalintas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas trečiadienį gyrė paskutinį Sovietų Sąjungos vadovą Michailą Gorbačiovą, kuris mirė sulaukęs 91 metų, už taikų pasitraukimą iš valdžios.

„Jis paliko valdžią taikiai ir savanoriškai, gerbdamas savo rinkėjų valią. Jau vien tai yra didelis žygdarbis pagal buvusios SSRS standartus“, – sakoma A. Navalno paskyroje paskelbtame pranešime socialiniame tinkle „Twitter“.

Anot jo, M. Gorbačiovas „išliko vienu iš nedaugelio žmonių, kurie nesinaudojo valdžia ir galimybėmis asmeninei naudai ir praturtėjimui“.

Opozicionierius taip pat pridūrė, kad būtent M. Gorbačiovo valdymo laikotarpiu „SSRS buvo paleisti paskutiniai politiniai kaliniai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.