Talibanas švenčia užsienio pajėgų išvedimo pirmąsias metines

Talibanas paskelbė rugpjūčio 31-ąją valstybine švente ir papuošė sostinę įvairiaspalvėmis švieselėmis, minint pirmąsias JAV vadovaujamų pajėgų išvedimo iš Afganistano po 20 metų trukusio žiauraus karo metines.

Talibanas švenčia užsienio pajėgų išvedimo pirmąsias metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Talibanas švenčia užsienio pajėgų išvedimo pirmąsias metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-31 12:16, atnaujinta 2022-08-31 13:13

Naujieji Afganistano vadovai, kurių oficialiai nepripažįsta jokia kita valstybė, skurdo alinamoje šalyje vėl įvedė šariatą ir praktiškai išstūmė moteris iš viešojo gyvenimo.

Tačiau nepaisant suvaržymų ir gilėjančios humanitarinės krizės daugelis afganistaniečių sako besidžiaugiantys, kad užsienio pajėgos, paskatinusios Talibano sukilimą, paliko šalį.

„Džiaugiamės, kad Dievas išvadavo mūsų šalį nuo netikėlių ir buvo įkurtas Islamo Emyratas“, – sakė Kabule gyvenantis Zalmai.

„Laimingos Nepriklausomybės dienos“, – per „Twitter“ parašė vyriausybės atstovas Zabihullah Mujahidas.

Paskutinis amerikiečių karius skraidinantis lėktuvas iš Kabulo pakilo rugpjūčio 31-ąją, likus kelioms minutėms iki vidurnakčio. Taip buvo užbaigtas ilgiausias Amerikos karas – karinė intervencija, prasidėjusi po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių Niujorke.

Per konfliktą žuvo apie 66 tūkst. Afganistano karių ir 48 tūkst. civilių gyventojų. Tačiau būtent JAV pajėgų netektys – 2 461 kritęs karys – tapo pernelyg sunkiu išbandymu Amerikos visuomenei.

Taip pat žuvo per pusketvirto tūkstančių karių iš kitų NATO šalių.

„Karo Afganistane našta teko ne tik amerikiečiams“, – antradienį sakė JAV kariuomenė.

Likus dviem savaitėms iki užsienio karių išvedimo pabaigos Talibanas užgrobė valdžią Kabule, surengęs žaibišką puolimą prieš vyriausybės pajėgas.

Metinių proga paskelbtame pareiškime talibų vyriausybė nurodė, kad ši diena žymi „šalies išsivadavimą iš Amerikos okupacijos“.

„Daugybė mudžahidų (per tuos metus) buvo sužeista, daugybė vaikų tapo našlaičiais, daugybė moterų – našlėmis“, – rašoma pareiškime.

Valdžia surengė oficialią šventę Bagramo oro pajėgų bazėje, iš kurios JAV pajėgos vykdė antskrydžius prieš Talibaną.

Užsienio žiniasklaidos atstovai į tą renginį nebuvo įleisti.

Trečiadienį Kabulas buvo išpuoštas plakatais, aukštinančiais pergales prieš tris „imperijas“ – buvusi Sovietų Sąjunga ir Didžioji Britanija taip pat pralaimėjo karus Afganistane.

Ryte sostinėje buvo ramu: po miestą važinėjo vos kelios mašinos su talibų kovotojais, o dauguma gyventojų liko namuose, valdžiai paskelbus rugpjūčio 310ąją valstybine švente.

Ant gatvių apšvietimo stulpų ir vyriausybinių pastatų plevėsavo šimtai baltų Talibano vėliavų su šahada – musulmonų tikėjimo liudijimu.

Antradienio vakarą dangų virš Kabulo nušvietė fejerverkai, aidėjo šventinės talibų kovotojų šūvių papliūpos.

Massoudo aikštėje, esančioje netoli pastato, kuriame anksčiau buvo įsikūrusi JAV ambasada, ginkluoti kovotojai, mojuodami Talibano vėliavomis, skandavo „Mirtis Amerikai“. Kiti kovotojai automobiliais zujo po sostinę, spausdami mašinų garso signalus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.