Lenkijos opozicija kaltina vyriausybę „antivokiška kampanija“

Lenkija ketvirtadienį ketina pateikti ataskaitą apie Antrojo pasaulinio karo metais šaliai padarytą žalą. Ataskaita gali tapti pagrindu reikalauti didžiulių reparacijų iš Vokietijos.

Lenkijos ir ES vėliavos.<br>123rf nuotr.
Lenkijos ir ES vėliavos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2022, 12:45 PM

Prieš pat ataskaitos pristatymą opozicijos lyderis Donaldas Tuskas sukritikavo šį projektą kaip Varšuvos vyriausybės „antivokišką kampaniją“.

Konservatyvi valdančioji partija „Teisė ir Teisingumas“ (PiS) iš tikrųjų rūpinasi ne Vokietijos reparacijomis, o vidaus politine kampanija, Pomeranijos vaivadijoje sakė D. Tuskas.

„PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis neslepia, kad šia antivokiška kampanija jis nori padidinti paramą valdančiajai partijai“, – sakė jis.

Už ataskaitos rengimą atsakinga parlamentinė komisija, kuri buvo sudaryta 2017 metais, ją pateiks trijuose tomuose. Joje bus nurodyta „suma, kuria mes įvertinome Antrojo pasaulinio karo padarytus nuostolius Lenkijos Respublikai“, „Polskie Radio“ anksčiau šią savaitę sakė buvęs komisijos vadovas Arkadiuszas Mularczykas.

Ataskaita bus skelbiama simbolinę dieną: 1939 metų rugsėjo 1 dieną naciai įsiveržė į Lenkiją. Ši invazija tapo Antrojo pasaulinio karo, per kurį žuvo mažiausiai 55 mln. žmonių, o tikriausiai dar daugiau, pradžia. Skaičiuojama, kad Lenkijoje žuvo iki 6 mln. žmonių.

Remiantis ankstesniais Lenkijos pusės skaičiavimais, šaliai padaryta žala siekia 800 mlrd. eurų.

Vokietijos vyriausybė atmeta bet kokius reparacijų reikalavimus, nes mano, kad šis klausimas politiškai ir teisiškai išspręstas sutartimi „Du plius keturi“. Ši sutartis leido suvienyti Vokietiją dešimtojo dešimtmečio pradžioje, nes šalis pripažino esamą sieną su Lenkija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.