JAV: Irano atsakymas dėl branduolinės sutarties atnaujinimo – „nekonstruktyvus“

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pareiškė, kad gavo naują Irano atsakymą į siūlomą susitarimą dėl daugiašalės branduolinės sutarties atnaujinimo, tačiau jis nėra „konstruktyvus“.

Irano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Irano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-02 08:17

Vašingtonas tai pareiškė deryboms tarpininkaujančios Europos Sąjungos užsienio politikos vadovui Josepui Borrelliui trečiadienį išreiškus viltį, jog „artimiausiomis dienomis“ pavyks rasti sprendimą, leisiantį atgaivinti 2015 metais Irano ir galingųjų valstybių pasirašytą sutartį dėl Teherano branduolinės programos.

Rugpjūčio 8 dieną ES pateikė vadinamąjį galutinį susitarimo dėl branduolinės sutarties atkūrimo projektą. Iranas pasiūlė tam tikrų jo pakeitimų, ES iš esmės jiems pritarė, o Jungtinės Valstijos per tarpininkus pateikė savo atsakymą.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani anksčiau ketvirtadienį pranešė, kad Teheranas išsiuntė naują atsakymą į JAV poziciją.

„Galime patvirtinti, kad per ES gavome Irano atsakymą, – vėlų ketvirtadienio vakarą Vašingtone sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis. – Mes jį nagrinėjame ir atsakysime per ES, tačiau jis, deja, nėra konstruktyvus.“

JAV atsisako viešai kalbėti apie detales, tačiau tarp daugiausiai nesutarimų keliančių klausimų yra primygtinis Irano reikalavimas, kad Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) nutrauktų tyrimą dėl trijų jo nedeklaruotų branduolinių objektų.

Pasak TATENA, šie objektai kelia klausimų, susijusių su ankstesne Irano branduoline veikla.

Birželį šiitiška respublika atjungė dalį TATENA kamerų, šios JT agentūros Valdytojų tarybai priėmus rezoliuciją su oficialia kritika Teheranui, deramai nepaaiškinusiam sodrinto urano pėdsakų, anksčiau aptiktų tuose trijuose objektuose.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą branduolinę sutartį 2015-aisiais pasirašė Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Iranas, Rusija ir Jungtinės Valstijos.

Pagal JCPOA Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų