Kas žinoma apie žmogžudysčių virtinę Kanadoje

Kanados policija po virtinės žmogžudysčių vakarinėje Saskačevano provincijoje, kai aukos buvo subadytos peiliu, pradėjo didžiulę dviejų įtariamųjų paiešką.

 Kanada.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Kanada.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2022, 8:20 PM

Naujienų agentūra AFP apibendrina žinomus faktus apie vieną didžiausių šalyje kruvino smurto proveržių.

Kas įvyko?

Sekmadienį du užpuolikai peiliais švaistėsi 13 atskirų vietų atokioje Jameso Smitho kri indėnų bendruomenėje ir netoliese esančiame Veldono mieste. Žuvo mažiausiai 10 žmonių; dar 15 buvo sužeisti.

Kas įvykdė nusikaltimus?

Policija įtariamaisiais laiko 30-metį Mylesą ir 31 metų Damieną Sandersonus. Kas sieja įtariamuosius, nenurodoma.

Manoma, kad jie keliauja juodu padidinto pravažumo automobiliu „Nissan Rogue“. Netoli išpuolių vietų gyvenanti moteris sakė, kad įtariamieji šį automobilį pavogė iš jos brolio.

M. Sandersonas gegužės mėnesį provincijos pranešimų apie nusikaltimus svetainėje „Crime Stoppers“ buvo nurodytas kaip „neteisėtai laisvėje“ esantis asmuo, tačiau daugiau detalių nebuvo pateikta.

Koks motyvas?

Policija yra sakiusi, kad išpuolių motyvai dar neaiškūs. Policija taip pat mano, jog „kai kurios aukos buvo įtariamųjų taikiniai, o kitos buvo užpultos atsitiktinai“.

Tačiau indėnų lyderiai atkreipia dėmesį į galimą ryšį su narkotikais.

„Su tokia destrukcija susiduriame, kai žalingi nelegalūs narkotikai užplūsta mūsų bendruomenes“, – sakoma Suverenių vietos tautų federacijos (FSIN) pareiškime.

Kas yra aukos?

Policija aukų neidentifikavo, bet viena vietos gyventoja Saskatūno laikraščiui sakė, kad per išpuolį žuvo jos kaimynas, gyvenęs su savo suaugusiu anūku.

Kitas gyventojas sakė, kad žuvo dviejų vaikų motina.

Ką daro policija?

Provincijos sostinės Redžainos policijos viršininkas Evanas Bray anksti pirmadienį sakė, kad jo pajėgos ir nacionalinė policija visą naktį „nepaliaujamai“ ieškojo mieste galimai pastebėtų įtariamųjų.

Anksčiau pareigūnai įspėjo žmones visame regione, įskaitant kaimynines provincijas, būti budrius.

Pasak E. Bray, policija yra „įsitikinusi“, kad kažkas žino, kur yra įtariamieji. Jis paragino visus informacijos turinčius asmenis susisiekti su pareigūnais.

Kokia buvo reakcija?

Ministras pirmininkas Justinas Trudeau socialiniame tinkle „Twitter“ šias žudynes pavadino „siaubingomis ir veriančiomis širdį“. Jis pareiškė užuojautą visiems paveiktiems žmonėms.

Arčiau žudynių vietos gyvenantys žmonės kalbėjo apie patirtą didžiulę traumą.

„Tai baisu, baisu, – dienraščiui „Saskatoon Star Phoenix“ sakė Veldono gyventoja Diane Shier. – Vis dar esame užsirakinę duris, sėdime viduje, neiname į lauką.“

Kokių atakų dar būta Kanadoje?

Pastaraisiais metais Kanadoje būta ir kitų didelių išpuolių. 2020-aisiais Naujojoje Škotijoje policininku apsirengęs ginkluotas vyras nušovė 22 žmones; 2017 metais šeši žmonės buvo nušauti vienoje mečetėje Kvebeke; 2018-aisiais vyras, nukreipęs furgoną į praeivius ant šaligatvių Toronto centre, nužudė 10 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu