Kenijos Aukščiausiasis Teismas patvirtino W. Ruto pergalę prezidento rinkimuose

Kenijos Aukščiausiasis Teismas pirmadienį patvirtino Williamo Ruto pergalę rugpjūčio 9 dieną vykusiuose prezidento rinkimuose, nutraukdamas kelias savaites trukusį politinį netikrumą ir suduodamas smūgį jo varžovui Railai Odingai, kuris tvirtino, kad per balsavimą buvo sukčiaujama.

Naujasis Kenijos prezidentas Williamas Ruto (viduryje).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naujasis Kenijos prezidentas Williamas Ruto (viduryje).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2022, 2:09 PM

„Sprendimas priimtas vienbalsiai. Peticijos atmetamos, todėl skelbiame išrinktuoju prezidentu“ W. Ruto, sakė vyriausioji teisėja Martha Koome.

R. Odinga, ilgametis opozicijos lyderis, rinkimuose kandidatavo su valdančiosios partijos parama. 77 metų politikos veteranas atsisakė pripažinti oficialius balsavimo rezultatus, rodančius, kad savo varžovui viceprezidentui W. Ruto jis pralaimėjo maždaug 230 tūkst. balsų skirtumu. Tokią rinkimų baigtį R. Odinga vadino „parodija“.

Nors rinkimų diena praėjo taikiai, oficialūs balsavimo rezultatai išprovokavo audringus protestus kai kuriuose R. Odingą tvirtai palaikančiuose miestuose.

Nuo 2002-ųjų per kiekvienus Kenijos prezidento rinkimus kildavo ginčų, o šių metų rezultatai suskaldė Nepriklausomą rinkimų ir sienų komisiją (IEBC), prižiūrėjusią balsavimą. Keturi iš septynių IEBC narių pareiškė negalintys pripažinti rezultatų.

R. Odinga, šįmet jau penktą kartą kandidatavęs į prezidento postą, į Aukščiausiąjį Teismą kreipėsi ir 2017 metų rugpjūtį, kai prezidento rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas kadenciją baigiantis valstybės vadovas Uhuru Kenyatta.

Teismas panaikino to balsavimo rezultatus ir nurodė surengti pakartotinius rinkimus, kuriuos R. Odinga boikotavo. Policijai malšinant protestus žuvo dešimtys žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.