Naująja Jungtinės Karalystės ministre pirmininke išrinkta Liz Truss

Rezultatus paskelbusį įtakingo konservatorių parlamentarų 1922-ųjų komiteto pirmininką Grahamą Brady pirmadienį cituoja britų transliuotojas BBC.

Naujoji Jungtinės Karalystės konservatorių partijos lyderė bei šalies premjerė Liz Truss.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naujoji Jungtinės Karalystės konservatorių partijos lyderė bei šalies premjerė Liz Truss.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Liz Truss.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Liz Truss.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss atvyko į Karalienės Elizabeth II centrą prieš renginį, kuriame buvo paskelbtas Konservatorių partijos lyderio rinkimų nugalėtojas ir naujasis Didžiosios Britanijos premjeras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss atvyko į Karalienės Elizabeth II centrą prieš renginį, kuriame buvo paskelbtas Konservatorių partijos lyderio rinkimų nugalėtojas ir naujasis Didžiosios Britanijos premjeras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Liz Truss.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Liz Truss.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-09-05 14:38, atnaujinta 2022-09-05 17:06

L. Truss antradienį pakeis Borisą Johnsoną prie Konservatorių partijos bei vyriausybės vairo ir perims vadovavimą šaliai, jai grumiantis su aštrėjančia pragyvenimo išlaidų krize.

L. Truss pirmadienį pažadėjo pateikti „drąsų planą“, apimantį mokesčių mažinimą, JK ekonomikos augimą ir priemones energijos kainų problemai spręsti.

„Pateiksiu drąsų planą mokesčiams sumažinti ir mūsų ekonomikai auginti. Tesėsiu [pažadus] dėl energijos krizės, užsiimdama žmonių sąskaitų už energiją [klausimu]“, – sakė L. Truss, paskelbta Konservatorių partijos lyderio rinkimų nugalėtoja.

Ji taip pat išgyrė savo pirmtaką B. Johnsoną, sulaukdama minios sveikinimo šūksnių. L. Truss, regis, taip pat paneigė bet kokias kalbas apie pirmalaikius rinkimus.

Viena svarbiausių jos žinučių buvo siekis vėl suvienyti partiją. Tai nebus lengva, turint galvoje, kad jos pergalė buvo pasiekta mažesne persvara nei per ankstesnius torių lyderio rinkimus.

„Man garbė būti išrinktai Konservatorių partijos lydere. Ačiū, kad pasitikėjote manimi... Imsiuosi drąsių veiksmų, kad visi išgyventume šiuos sunkius laikus, augintume savo ekonomiką ir išnaudotume Jungtinės Karalystės potencialą“, – tviteryje parašė ji.

Kovoje dėl posto L. Truss įveikė buvusį iždo kanclerį Rishi Sunaką.

Už L. Truss balsavo 81 326 toriai, o R. Sunakas sulaukė 60 399 balsų.

B. Johnsonas pirmadienį paragino valdančiąją Konservatorių partiją susitelkti aplink jo įpėdinę L. Truss.

Tviteryje jis sakė, kad remia jos planus kovoti su pragyvenimo išlaidų krize ir spręsti nelygybės problemą.

„Dabar atėjo laikas visiems konservatoriams 100 proc. ją palaikyti“, – parašė B. Johnsonas.

R. Sunakas savo ruožtu padėkojo už jį balsavusiems toriams ir taip pat paragino palaikyti L. Truss.

„Dėkoju visiems, kurie balsavo už mane per šią kampaniją. Visą laiką sakiau, kad konservatoriai yra viena šeima“, – sakė jis tviteryje ir paragino „dabar vieningai palaikyti naująją ministrę pirmininkę Liz Truss, kai ji ves šalį per sunkius laikus“.

Torių partijos narių balsavimas, vykęs internetu ir paštu, baigėsi penktadienio pavakare po du mėnesius trukusių įtemptų varžybų. Jų metu du paskutiniai pretendentai keliavo po šalį, dalyvavo rinkimų kampanijos renginiuose bei televizijos debatuose.

L. Truss taps trečiąja JK ministre pirmininke po Theresos May ir Margaret Thatcher.

Karalienė Elizabeth II šią savaitę priims naująją ministrę pirmininkę savo Balmoralo dvare Škotijoje.

Apklausos rodė, kad 47 metų užsienio reikalų sekretorė per visą rinkimų laikotarpį nuolat lenkė savo 42 metų varžovą R. Sunaką.

Balsavimas, kuriame dalyvavo apie 200 tūkst. torių partijos narių, prasidėjo rugpjūčio pradžioje, praėjus mėnesiui po to, kai B. Johnsonas paskelbė apie savo atsistatydinimą po virtinės skandalų, paskatinusių maištą ministrų kabinete.

Kreipėsi į partiją ir JK visuomenę

Skambant plojimams, rinkimus laimėjusi L.Truss sakė, kad jai „garbė“ būti išrinktai torių partijos lydere.

Ji apibūdino tai kaip „vieną ilgiausių darbo pokalbių istorijoje“.

Po to L.Truss atidavė pagarbą R.Sunakui, sakydama, kad ši kova parodė konservatorių partijos talentų „gilumą ir platumą“.

Ji taip pat padėkojo „savo draugui“ buvusiam JK premjerui B.Johnsonui, sakydama: „Borisai, tu įgyvendinai „Brexit“, sutriuškinai Jeremy Korbiną, įgyvendinai vakcinų kampaniją ir pasipriešinai Vladimirui Putinui“.

„Jumis žavisi nuo Kijevo iki Karlailo“, – sakė ji.

Vėliau L.Truss padėkojo torių nariams už tai, kad jie „patikėjo“ ja vadovauti „didingiausiai politinei partijai Žemėje“.

„Žinau, kad mūsų įsitikinimai sutampa su britų visuomene“, – pridūrė ji.

„Būdama jūsų partijos lyderė, ketinu įvykdyti tai, ką pažadėjome tiems, kurie balsavo visoje mūsų nuostabioje šalyje.“

L.Truss sakė, kad ji dalyvavo rinkimų kampanijoje kaip konservatorė ir „valdys kaip konservatorė“.

Toliau ji teigė, kad įgyvendins „drąsų planą“, kaip sumažinti mokesčius ir sustiprinti po COVID-19 pandemijos nusilpusią Didžiosios Britanijos ekonomiką.

L.Truss pridūrė, kad ji spręs energetikos krizę ir rūpinsis sveikatos apsaugos sistema.

„Mes visi dirbsime savo šalies labui, ir aš užtikrinsiu, kad išnaudotume visus fantastiškus mūsų Konservatorių partijos talentus“, – kalbėjo ji.

L.Truss teigė: „Mes įgyvendinsime, įgyvendinsime, įgyvendinsime – ir 2024 m. mes pasieksime didžiulę pergalę Konservatorių partijai.“

Po šių žodžių naująja savo partijos lydere bei Jungtinės Karalystės premjere išrinkta L.Truss paliko sceną ir sulaukė stovimų plojimų.

Persvara - mažesnė nei tikėtasi

Nors L.Truss Jungtinės Karalystės konservatorių partijos lyderio rinkimus, tai nebuvo toks didelis laimėjimas, kokį daugelis prognozavo.

Nuo tada, kai partija pakeitė savo vidaus rinkimų taisykles ir suteikė nariams galutinį balsą, nuo 2001 m. partijos vadovo rinkimų nė vienas lyderis nesurinko mažiau nei 60 proc. balsų.

L.Truss surinko 57 proc. partijos narių balsų, palyginti su B.Johnsonu, kuris 2019 m. gavo 66,4 proc. balsų, Davidu Cameronu, kuris 2005 m. gavo 67,6 proc. balsų, ir Iainu Duncanu Smithu, kuris 2001 m. gavo 60,7 proc. balsų.

BBC primena, kad Theresa May 2016 m. taip ir nesusidūrė su narių balsavimu, kai jos oponentė Andrea Leadsom pasitraukė po pirmojo rinkimų turo.

Su pergale pasveikino Vokietijos kancleris

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pirmadienį pasveikino L.Truss su pergale kovoje dėl Konservatorių partijos lyderės ir kitos Jungtinės Karalystės (JK) ministrės pirmininkės posto.

„Nekantriai laukiu mūsų bendradarbiavimo šiais sudėtingais laikais. JK ir Vokietija toliau glaudžiai bendradarbiaus – kaip partnerės ir draugės“, – tviteryje parašė O. Scholzas.

G. Landsbergis pasveikino ir pakvietė į Lietuvą

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis „Twitter“ pasveikino L.Truss laimėjus aukščiausią šalies postą.

„Buvo malonu dirbti su jumis kaip užsienio reikalų ministre remiant Ukrainą ir tikiuosi dar labiau sustiprinti mūsų bendradarbiavimą. Lietuva pasirengusi jus priimti“, – parašė G.Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.