Armėnija: per naują incidentą Kalnų Karabache žuvo karys

Armėnija antradienį apkaltino Azerbaidžaną nužudžius vieną jo karį per naują susišaudymą pasienyje tarp aršių priešininkių, dešimtmečius besitęsiant teritoriniam ginčui.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas (centre) ir Armėnijos kariuomenės generolas majoras Arayikas Harutyunyanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas (centre) ir Armėnijos kariuomenės generolas majoras Arayikas Harutyunyanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 5:11 PM

Nesutaikomi priešininkai Armėnija ir Azerbaidžanas dėl ginčijamo Kalnų Karabacho kariavo praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje ir 2020 metais.

2020-ųjų rudenį šešias savaites savaites trukęs karas, nusinešęs daugiau kaip 6,5 tūkst. gyvybių, baigėsi tarpininkaujant Rusijai pasiektu ugnies nutraukimo susitarimu.

Pagal susitarimą Armėnija atidavė Azerbaidžanui nemažai jos ne vieną dešimtmetį kontroliuotų teritorijų, o Rusija dislokavo maždaug 2 tūkst. taikdarių trapioms paliauboms prižiūrėti. Nepaisant paliaubų susitarimo regione tebetvyro įtampa, nuolat pranešama apie susišaudymus pasienyje.

„Pirmadienio vakarą Armėnijos ir Azerbaidžano sienos rytiniame ruože priešo ugnis mirtinai sužeidė Armėnijos karį“, – sakoma Armėnijos gynybos ministerijos pareiškime.

Azerbaidžano gynybos ministerija savo ruožtu apkaltino Armėnijos karius vakare inicijavus susišaudymą pasienyje ir pareiškė, kad „Armėnijos karinė ir politinė vadovybė yra atsakinga už naujausią eskalaciją“.

Rugpjūčio pradžioje įtampa regione vėl išaugo po pranešimų apie naujus susirėmimus. Azerbaidžanas tąsyk pranešė, kad neteko vieno kario, o Kalnų Karabacho kariuomenė paskelbė, kad žuvo du jos kariai, o dar keliolika buvo sužeisti.

Armėnijos ir Azerbaidžano teritorinis ginčas dėl Kalnų Karabacho tęsiasi nuo 10-ojo dešimtmečio. Vietos armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano 1991 metais žlugus Sovietų Sąjungai. Po šio žingsnio įsiplieskęs karas pareikalavo apie 30 tūkst. gyvybių ir privertė palikti namus daugybę žmonių.

Dėl savo invazijos į Ukrainą vis labiau izoliuojama Rusija prarado tarpininkės statusą prieš kelis dešimtmečius prasidėjusiame abiejų buvusių sovietinių respublikų teritoriniame ginče.

Europos Sąjunga šiuo metu vadovauja Armėnijos ir Azerbaidžano santykių normalizavimo procesui, apimančiam taikos derybas, sienų delimitaciją ir transporto jungčių atblokavimą.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas ir Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas balandį ir gegužę buvo susitikę Briuselyje ES tarpininkautose derybose ir sutarė „paspartinti diskusijas“ dėl būsimos taikos sutarties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.