Europos Sąjunga nustatė naujas kliūtis vizų prašantiems Rusijos piliečiams

Europos Komisija antradienį nustatė naujas kliūtis keliautojams iš Rusijos, prašantiems įvažiavimo į Europos Sąjungą vizų, ir tai dar viena baudžiamoji priemonė dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Rusijos pasas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Rusijos pasas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 5:24 PM, atnaujinta Sep 14, 2022, 5:13 PM

ES šalių narių ministrai praėjusią savaitę sutarė sustabdyti 2007 metų susitarimo su Rusija dėl vizų režimo supaprastinimo taikymą. Nors visiškas kelionių draudimas nepaskelbtas, Briuselio paprašyta parengti naujas taisykles.

Antradienį už vidaus reikalus atsakinga Europos Komisijos narė Ylva Johansson pristatė siūlomą naują režimą ir tikimasi, kad jau artimiausiomis dienomis jam pritars bloko narės.

Rusai, prašantys išduoti Šengeno erdvės – 22 ES narių ir Norvegijos, Islandijos, Šveicarijos bei Lichtenšteino – vizas, dabar mokės 85, o ne 35 eurų mokestį.

Standartinė prašymo išduoti vizą nagrinėjimo trukmė bus pailginta nuo 10 iki 15 dienų, o kai kuriais atvejais tikrinimas truks iki 45 dienų. Bus sugriežtintos daugkartinėms vizoms taikomos taisyklės.

Prašymus išduoti vizą pateikiantys asmenys taip pat turės pateikti daugiau dokumentų – pagal visą patvirtinamųjų dokumentų sąrašą – ir nebegalės naudotis supaprastintu sąrašu, įtrauktu į susitarimą dėl vizų režimo supaprastinimo.

Europos Komisija taip pat pasiūlys ES šalims nepripažinti Rusijos pasų, išduotų okupuotuose Ukrainos regionuose, kuriuos Maskva bando aneksuoti.

„Rusai neturėtų turėti galimybės lengvai patekti į Europos Sąjungą, o keliavimas į ES kaip turistui nėra žmogaus teisė“, – sakė Y. Johansson ir pažadėjo griežtesnes saugumo patikras.

„Rusija toliau pažeidžia tarptautinę teisę vykdydama neteisėtus karinius veiksmus, nusikaltimus prieš ukrainiečius ir kenkdama saugumui bei stabilumui Europoje ir visame pasaulyje“, – sakė ji.

„Šiandienos pasiūlymas rodo tvirtą ir vieningą ES atsaką. Netrukus pateiksime papildomų gairių, kad užtikrintume griežtesnį Rusijos piliečių prašymų išduoti vizą nagrinėjimą ir sienos kirtimo tikrinimą, nepamiršdami Rusijos disidentų ir pilietinės visuomenės atstovų“, – pažymėjo Y. Johansson.

Praėjusią savaitę Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pripažino, kad ES sprendimas apsunkins rusų keliautojų gyvenimą, ir pareiškė: „Dar vienas juokingas besitęsiančio absurdo sprendimas.“

Kai kurios sieną su Rusija turinčios ES šalys – Suomija, Lenkija, Lietuva, Latvija, Estija – jau pradėjo griežtinti patikrinimus prie sienų ir ragino išvis uždrausti išduoti vizas rusams.

Tačiau Prancūzija ir Vokietija įrodinėjo, kad tolesni privačių Rusijos piliečių ir demokratinių visuomenių kontaktai naudingi, o ES ministrai kaip kompromisą priėmė susitarimo su Rusija dėl vizų režimo supaprastinimo sustabdymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.