Graikijos atsakas Turkijai: naujausi R. T. Erdogano pareiškimai yra neišprovokuoti ir nepriimtini

Graikija trečiadienį pranešė, kad informavo Europos Sąjungą (ES), NATO ir Jungtines Tautas (JT) apie „neišprovokuotus“ Turkijos grasinimus jos suverenitetui.

Graikijos vėliava.<br>123rf nuotr.
Graikijos vėliava.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2022, 6:31 PM

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas neseniai pagrasino Graikijai, kad „mes galime netikėtai vieną naktį ateiti“ ir „padaryti, ką reikia“. Jis jau kurį laiką kaltina Graikiją, esą ši yra „okupavusi“ Egėjo salas ir, pažeisdama pokario taikos sutartis, jose neteisėtai dislokuoja karius ir ginkluotę. Atėnai savo ruožtu tai aiškina Ankaros keliama grėsme ir kiekvienos valstybės teise gintis. Graikija taip pat tvirtina, kad pati Turkija savo pakrantėje netoli salų yra dislokavusi didžiulį laivyną ir karius ir 1974 m. įsiveržė į Kiprą.

Remiantis trečiadienį paskelbtais Graikijos laiškais, adresuotais minėtoms institucijoms, naujausi R. T. Erdogano pareiškimai yra „atvirai grasinami“ ir „nepriimtini“. „Šie vieši Turkijos prezidento teiginiai kalba patys už save: jie yra neišprovokuoti, nepriimtini ir yra įžeidžiami Graikijai ir jos žmonėms“, – teigiama laiškuose, kuriuos pasirašė šalies užsienio reikalų ministras Nikos Dendias.

N. Dendias antradienį teigė, kad Turkijos valdžios pareigūnų retorika „kelia vis daugiau pasipiktinimo ir yra vis labiau nepriimtina“, ir kartu perspėjo, jog Graikijos kariuomenė yra „pajėgi apginti mūsų žemes“.

Turkija ir Graikija jau daugelį metų ginčijasi dėl jūrų sienų ir energetikos išteklių žvalgybos abi šias šalis skiriančioje Egėjo jūroje. Atėnai taip pat kaltina Ankarą skraidymu virš Graikijai priklausančių salų, o Turkija piktinasi neseniai sudarytais Graikijos gynybos susitarimais su Prancūzija ir JAV.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.