Pasaulis gedi karalienės Elizabeth II: šalių lyderiai reiškia užuojautą karališkajai šeimai

Jungtinė Karalystė ir pasaulio lyderiai, su daugeliu kurių karalienė buvo susitikusi kelis kartus, pagerbė Elizabeth II gyvenimą ir siunčia užuojautą karališkajai šeimai dėl monarchės mirties. 

Karalienė Elizabeth II.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karalienė Elizabeth II.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2022, 9:23 PM, atnaujinta Sep 9, 2022, 10:17 AM

Gedi Didžioji Britanija

Paskutinėmis akimirkomis, kai Bakingamo rūmai paskelbė žinią apie karalienės mirtį, darbuotojai į Dauningo gatvę įnešė pakylą.

Netrukus po to nauja Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Liz Truss pasakė kalbą, kurios metu karalienės mirtį pavadino „didžiuliu sukrėtimu tautai ir pasauliui“.

„Mes visi esame sugniuždyti“, – pareiškė ji prie Dauningo gatvės susirinkusiems žmonėms.

L. Truss apibūdina karalienę kaip „uolą, ant kurios buvo pastatyta šiuolaikinė Britanija“, ir „pačią Didžiosios Britanijos dvasią“.

Ji prisiminė, kaip vos prieš dvi dienas vyko į Balmoralą susitikti su karaliene ir prisiekti kaip ministrė pirmininkė, ir sako, kad monarchė jai buvo „asmeninis įkvėpimas“. Ministrė Pirmininkė teigė, kad karalienės atsidavimas pareigai buvo „pavyzdys mums visiems“, o šiandien yra „didelės netekties diena“.

Ji taip pat atidavė pagarbą karaliui Čarlzui, sakydama, kad dabar šalis turi susivienyti, kad jį palaikytų ir pasiūlytų savo „ištikimybę ir atsidavimą“.

Savo pareiškimą ji baigė žodžiais: „Dieve, saugok karalių“.

Buvęs JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas savo pareiškime taip pat išreiškė užuojautą karališkajai šeimai: „Tai liūdniausia mūsų šalies diena“

B. Johnsonas antradienį po susitikimo su karaliene paliko aukščiausiąjį postą bei atidavė pagarbą monarchei.

„Kiekvieno iš mūsų širdyse jaučiamas skausmas dėl mūsų karalienės mirties“, – teigė jis.

Buvusi Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May išreiškė užuojautą dėl karalienės mirties.

„Jungtinėje Karalystėje ir visoje Tautų Sandraugoje gedime dėl Jos Didenybės karalienės Elizabeth II mirties, – teigė ji. – Jos Didenybė be išlygų atsidavė tarnystės gyvenimui. Ją gerbė ir žavėjosi ne tik jos pačios žmonės, bet ir toli už mūsų tautų šeimos ribų“.

Buvusi Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės T.May manymu Elizabeth II buvo didžiulių pokyčių liudininkė, sumaniai žengusi koja kojon su laiku, bet visada teikusi stabilumo ir užtikrintumo.

„Ji buvo mūsų konstanta per visą didingą Elizabeth II epochą“, – pridūrė buvusi JK premjerė.

Škotijos ir Velso pirmieji ministrai pareiškė gilią užuojautą

Škotijos ir Velso decentralizuotų valstybių pirmieji ministrai pareiškė pagarbą karalienei ir pareiškė užuojautą karališkajai šeimai.

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon rašė "Twitter": "Jos Didenybės karalienės Elizabeth mirtis yra labai liūdna akimirka Jungtinei Karalystei, Tautų Sandraugai ir pasauliui. Jos gyvenimas buvo nepaprastai pasiaukojantis ir tarnystės kupinas.  Škotijos žmonių vardu reiškiu gilią užuojautą karaliui ir karališkajai šeimai."

Jos Didenybės karalienės Elizabeth II mirtis yra labai liūdna akimirka Jungtinei Karalystei, Tautų Sandraugai ir pasauliui. Jos gyvenimas buvo nepaprastai pasiaukojantis ir tarnystės kupinas. Škotijos žmonių vardu reiškiu gilią užuojautą Karaliui ir Karališkajai šeimai."

Velso pirmasis ministras Markas Drakefordas sakė, kad jam "nepaprastai liūdna" išgirsti apie karalienės mirtį.

"Būdama ilgiausiai valdanti monarchė, ji tvirtai puoselėjo Didžiosios Britanijos monarchijos vertybes ir tradicijas. Velso žmonių vardu reiškiu gilią užuojautą Jos Didenybės šeimai šiuo liūdnu metu." 

Joe Bidenas

JAV prezidentas Joe Bidenas ir pirmoji ponia Jill Biden paskelbė pareiškimą dėl karalienės mirties, kuriame ją apibūdino kaip „daugiau nei monarchę“.

Baltųjų rūmų pareiškime sakoma: „Nuolatinių permainų kupiname pasaulyje ji buvo tvirtas ramstis ir paguodos bei pasididžiavimo šaltinis ištisoms britų kartoms, įskaitant daugelį tų, kurie niekada nepažinojo savo šalies be jos.

„Neblėstantis susižavėjimas karaliene Elizabeth II suvienijo visos Tautų Sandraugos žmones. Septyni dešimtmečiai, kuriuos ji valdė istoriją, liudijo apie neregėtos žmonijos pažangos ir žmogaus orumo augimą.

Ji buvo pirmasis Didžiosios Britanijos monarchas, su kuriuo žmonės visame pasaulyje galėjo pajusti asmeninį ir betarpišką ryšį – nesvarbu, ar jie girdėjo ją per radiją kaip jauną princesę, kalbančią Jungtinės Karalystės vaikams, ar susirinko prie televizorių per jos karūnavimą, ar žiūrėjo jos paskutinę kalėdinę kalbą, ar jos platininį jubiliejų savo telefonuose.

Ji savo ruožtu visą savo gyvenimą paskyrė tarnystei jiems.“

Airijos prezidentas Michael D. Higgins

„Su giliu apgailestavimu ir giliu asmeniniu liūdesiu sužinojau apie Jos Didenybės Karalienės Elizabeth II mirtį.

Airijos žmonių vardu norėčiau išreikšti nuoširdžią užuojautą Jo Didenybei Karaliui Karoliui ir karališkajai šeimai dėl labai didelės asmeninės netekties. Leiskite pareikšti gilią užuojautą Didžiosios Britanijos žmonėms ir Tautų Sandraugos nariams dėl unikalios, atsidavusios ir labai gerbiamos valstybės vadovės netekties.

Jos Didenybė itin oriai tarnavo Didžiosios Britanijos žmonėms. Jos asmeninis atsidavimas savo vaidmeniui ir nepaprastas pareigos jausmas buvo jos, kaip karalienės, laikotarpio, kuris užims išskirtinę vietą Didžiosios Britanijos istorijoje, skiriamieji bruožai.“

Baltieji rūmai

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre ketvirtadienį jautriai sureagavo į žinią, kad mirė 96 metų karalienė Elizabeth II, sakydama, kad „mūsų širdys ir mintys“ yra skirtos šeimai ir Jungtinės Karalystės žmonėms.

„Mūsų širdys ir mintys yra su karalienės šeimos nariais, su Jungtinės Karalystės žmonėmis. Nenoriu užbėgti už akių tam, ką pasakys Prezidentas“, – baigdama spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose sakė Jeanas-Pierre, tiesiogiai reaguodamas į žinią apie karalienės mirtį.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius António Guterresas

„Esu giliai nuliūdęs dėl Jos Didenybės Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės karalienės Elizabeth II mirties. Reiškiu nuoširdžią užuojautą jos gedinčiai šeimai, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės vyriausybei ir žmonėms bei visai Tautų Sandraugai“, – pažymima A. Guterreso pareiškime.

„Karalienė Elizabeth II buvo gera Jungtinių Tautų draugė ir daugiau nei penkiasdešimties metų skirtumu du kartus lankėsi mūsų būstinėje Niujorke. Ji buvo labai atsidavusi daugeliui labdaros ir aplinkosaugos tikslų ir jaudinančiai kalbėjo Glazge vykusių COP26 klimato derybų delegatams“, – sakė jis. „Norėčiau pagerbti karalienę Elžbietą II už jos nepalaužiamą, visą gyvenimą trukusį atsidavimą tarnauti savo žmonėms. Pasaulis ilgai prisimins jos atsidavimą ir lyderystę“, – pareiškime pridūrė A. Guterresas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

V. Zelenskis pareiškė užuojautą visai Jungtinei Karalystei ir tviteryje parašė: „Su giliu liūdesiu sužinojome apie Jos Didenybės karalienės Elizabeth II mirtį. Tautos vardu reiškiame nuoširdžią užuojautą karališkajai šeimai, visai Jungtinei Karalystei ir Sandraugai dėl šios nepataisomos netekties. Mūsų mintys ir maldos yra su jumis.“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas: „Prisimenu ją kaip Prancūzijos draugę“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas išreiškė užuojautą ir teigė, kad karalienė „daugiau nei 70 metų įkūnijo britų tautos tęstinumą ir vienybę“.

„Prisimenu ją kaip Prancūzijos draugę, geraširdę karalienę, palikusią neišdildomą įspūdį savo šaliai ir šimtmečiui“, – pareiškime nurodė Prancūzijos prezidentas E.Macronas.

Užuojautą išreiškė ir Vokietijos kancleris

„Liūdime dėl karalienės Elizabeth II mirties. Ji buvo pavyzdys ir įkvėpimas milijonams žmonių, taip pat ir čia, Vokietijoje“, – pareiškė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Jis teigė, kad karalienės įsipareigojimas siekti Vokietijos ir Didžiosios Britanijos susitaikymo po Antrojo pasaulinio karo baisumų liks nepamirštas. „Jos trūks, ypač jos nuostabaus humoro“.

Kanados ministras pirmininkas

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau taip pat išreiškė užuojautą dėl karalienės Elizabeth II mirties.

„Sunkiausia širdimi sužinojome, kad mirė ilgiausiai valdžiusi Kanados valdovė Jos Didenybė karalienė Elizabeth II, – savo pranešime teigė Kanados ministras pirmininkas Justinas Tradeu. – Ji nuolat buvo mūsų gyvenime – ir jos tarnystė kanadiečiams amžinai išliks svarbia mūsų šalies istorijos dalimi.“

Belgija reiškia užuojautą karališkajai šeimai

„Tegul Jos Didenybė Karalienė Elizabeth II ilsisi ramybėje. Daugiau nei 70 metų ji buvo stabilumo ir orumo švyturys britų tautai, – teigė Belgijos ministras pirmininkas Alexanderis De Croo. – Belgija reiškia užuojatą karališkajai šeimai ir Didžiosios Britanijos žmonėms.“

Portugalijos ministras pirmininkas Antonio Costa

„Su liūdesiu sužinojome žinią apie Jos Didenybės karalienės Elizabeth II mirtį“, – pareiškime nurodė Portugalijos ministras pirmininkas Antonio Costa.

Pareiškime jis teigė, kad 70 metų trukęs valdymas paženklino Didžiosios Britanijos istoriją nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. „Reiškiu nuoširdžią užuojautą karališkajai šeimai ir Jungtinės Karalystės žmonėms“, – savo pareiškimą užbaigė jis.

Naujojo karaliaus Charleso III pareiškimas dėl motinos mirties

Karališkoji šeima ką tik paskelbė pareiškimą naujojo karaliaus Charleso vardu.

„Mano mylimos mamos, Jos Didenybės karalienės mirtis yra didžiausio liūdesio akimirka man ir mano šeimos nariams, – teigiama pranešime. – Gedime brangios monarchės ir labai mylimos mamos mirties.“

„Šiuo gedulo ir permainų laikotarpiu mano šeimą ir mane paguos žinojimas, kad karalienė buvo plačiai gerbiama ir mylima“, – priduriama pranešime.

Sureagavo ir V. Putinas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė užuojautą Didžiajai Britanijai dėl „nepataisomos netekties“ mirus karalienei Elizabeth II.

V.Putinas žinutėje naujajam karaliui Charlesui III-jam sakė, kad karalienė „teisėtai mėgaujasi savo pavaldinių meile ir pagarba, taip pat autoritetu pasaulinėje arenoje“.

Jis pridūrė: „Linkiu Jums drąsos ir ištvermės šios sunkios, nepataisomos netekties akivaizdoje.“

„Norėčiau paprašyti Jūsų perduoti nuoširdžią užuojautą ir palaikymą karališkosios šeimos nariams ir visiems Didžiosios Britanijos žmonėms.“

2003 m. karalienė priėmė V. Putiną Bakingemo rūmuose per jo keturių dienų valstybinį vizitą Jungtinėje Karalystėje.

Popiežius pagerbė karalienės „atsidavimą“ ir palaimino naująjį Karalių

Popiežius Pranciškus išreiškė užuojautą bei pagerbė anapilin iškeliavusią karalienę Elizabeth II.

„Noriai prisidedu prie visų, kurie gedi dėl jos netekties, ir meldžiuosi už amžinąjį Karalienės atilsį bei atiduodu pagarbą jos gyvenimui, kuriame ji nenuilstamai tarnavo tautos ir sandraugos labui, jos atsidavimo pareigai pavyzdžiui, jos tvirtam tikėjimo Jėzumi Kristumi liudijimui ir tvirtai vilčiai dėl Jo pažadų.“

Popiežius taip pat kalbėjo apie savo maldas už karalių Charlesą III-ąjį.

„Pavesdamas jos kilnią sielą mūsų dangiškojo Tėvo gailestingajam gerumui, užtikrinu Jūsų Didenybę savo maldomis, kad Visagalis Dievas palaikytų jus savo neblėstančia malone, kai dabar imsitės aukštų karaliaus pareigų.

Jums ir visiems, kurie brangina jūsų mirusios motinos atminimą, šaukiuosi gausių dieviškų palaiminimų kaip paguodos ir stiprybės Viešpatyje pažadą.“

Japonijos premjeras: Elžbieta II „labai prisidėjo“ prie dvišalių santykių stiprinimo

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kišida Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II mirtį pavadino „didele netektimi“ tarptautinei bendruomenei.

Pareiškęs užuojautą karališkajai šeimai ir britų tautai, F. Kišida sakė, kad karalienė „suvaidino svarbų vaidmenį kuriant taiką ir klestėjimą pasaulyje“, pažymėdamas, kad mirusi monarchė taip pat „labai prisidėjo“ stiprinant Didžiosios Britanijos ir Japonijos santykius.

Elžbieta II tapo pirmąja britų monarche, apsilankiusia Japonijoje. 1975 metų gegužę Tokijo imperatoriškuosiuose rūmuose ji susitiko su imperatoriumi Hirohitu.

Kinijos prezidentas pavadino karalienės mirtį „didele netektimi Britanijos žmonėms“

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pareiškė nuoširdžią užuojautą Didžiosios Britanijos karališkajai šeimai, vyriausybei ir visuomenei dėl karalienės Elžbietos II mirties.

„Jos mirtis yra didelė netektis britų tautai“, – sakė Xi laiške karaliui Karoliui III, penktadienį pranešė Kinijos valstybinė televizija.

Pažymėjęs, kad velionė karalienė buvo pirmoji istorijoje britų monarchė, apsilankiusi Kinijoje, Xi pažadėjo kartu su naujuoju karaliumi 50-ųjų Londono ir Pekino diplomatinių santykių užmezgimo metinių proga skatinti „sveiką ir stabilią dvišalių santykių plėtrą abiejų šalių ir tautų labui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.