Per netikėtą vizitą Kijeve A. Blinkenas aptaria karinę pagalbą

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį netikėtai atvyko į Kyjivą, Jungtinėms Valstijoms paskelbus apie naują beveik 2,7 mlrd. JAV dolerių karinę pagalbą Ukrainai ir kaimynėms, kad atremtų Rusiją.

​JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį netikėtai atvyko į Kyjivą, Jungtinėms Valstijoms paskelbus apie naują beveik 2,7 mlrd. JAV dolerių karinę pagalbą Ukrainai ir kaimynėms, kad atremtų Rusiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį netikėtai atvyko į Kyjivą, Jungtinėms Valstijoms paskelbus apie naują beveik 2,7 mlrd. JAV dolerių karinę pagalbą Ukrainai ir kaimynėms, kad atremtų Rusiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2022, 2:43 PM

Tai antroji A. Blinkeno kelionė į Kyjivą nuo Rusijos vasarį pradėtos invazijos į Ukrainą, jis keliavo slapta. „Sekretorius labai norėjo vykti į šią kelionę dabar, nes tai labai svarbi akimirka Ukrainai“, – sakė A. Blinkeną lydinti aukšta JAV pareigūnė. Ji pabrėžė, kad invazijai vykstant jau beveik septynis mėnesius Ukraina vykdo kontrpuolimą, o prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį paskelbė, kad Kyjivas atkovojo kelias vietoves Charkivo srityje.

„Visa parama saugumo srityje skirta padėti užtikrinti, kad Ukrainos kontrpuolimas būtų sėkmingas“, – sakė anonimiškumo pageidavusi pareigūnė. „Jei taip ir bus, manau, jog tai bus labai svarbu tolesnei karo eigai“.

Gynybos sekretorius Lloydas Austinas, susitikęs su sąjungininkėmis Ramšteino bazėje Vokietijoje, anksčiau ketvirtadienį gyrė Ukrainos pajėgų „akivaizdžią sėkmę“ mūšio lauke. L. Austinas paskelbė apie dar 675 mln. JAV dolerių karinę pagalbą, apimančią daugiau ginklų, amunicijos ir daugiau „Himars“ – tiksliai valdomų raketų, galinčių smogti taikiniams net už 80 kilometrų, teigiama, kad jų dėka Rusijos pajėgos perėjo į gynybą.

Be to, A. Blinkenas patvirtino 2 mlrd. dolerių užsienio kariniam finansavimui – programai, pagal kurią Jungtinės Valstijos siūlo paskolas ar dotacijas kitoms valstybėms JAV gaminamiems ginklams pirkti. Pusė naujojo 2 mlrd. dolerių paketo atiteks Ukrainai, o pusė – 18-ai kitų valstybių, kurioms kyla grėsmė iš Rusijos, sakė kitas valstybės departamento pareigūnas. Tarp patvirtintų gavėjų yra Moldova ir Sakartvelas, abi turinčios Rusijos remiamus atsiskyrusius regionus, taip pat Baltijos šalys Estija, Latvija ir Lietuva bei Bosnija, kur dėl Rusijos remiamų Bosnijos serbų lyderių padidėjo įtampa.

A. Blinkeno kelionė vyksta prezidentui Joe Bidenui nuvylus Ukrainą, kai jis aiškiai pasakė, jog nepriskirs Rusijos prie terorizmą remiančių valstybių, tam pritaria ir daug JAV įstatymų leidėjų, manančių, kad toks žingsnis būtų žalingas šalies tarptautiniam verslui ir bankams. J. Bideno administracija tvirtina, kad Rusija neatitinka reikiamo teisinio apibrėžimo ir kad JAV jau ir taip taiko panašų poveikį turinčias sankcijas.

Valstybės departamento pareigūnai sakė, jog A. Blinkenas norėjo apsilankyti Ukrainoje dar ir dėl to, kad tiesiogiai išgirstų naujienas iš jos vadovybės prieš šį mėnesį vyksiančią Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją, kurioje Jungtinės Valstijos ir jų Vakarų partnerės sieks solidarumo prieš Rusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.