Svarbiausi karalienės Elizabeth II valdymo momentai

Eidama 97-uosius ketvirtadienį mirė Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II, pranešė Bakingamo rūmai.

Karalienė (tuomet princesė) Elizabeth II su savo vyru princu Philipu ir vaikais princu Charlesu ir princese Anne 1951 m.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karalienė (tuomet princesė) Elizabeth II su savo vyru princu Philipu ir vaikais princu Charlesu ir princese Anne 1951 m.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2022, 11:43 PM

Pristatome keletą iš svarbiausių įvykių, apibrėžusių monarchės valdymą:

1947 metai: transliacija Tautų Sandraugai

Numanoma sosto įpėdinė princesė Elizabeth per savo 21-ąjį gimtadienį surengė transliaciją iš Keiptauno, kurioje ji pašventė savo gyvenimą tarnystei Tautų Sandraugai.

1952 metai: iš princesės – į karalienę

Jos tėvas karalius George VI mirė eidamas 57 metus 1952 metų vasario 6 dieną, kai Elizabeth kartu su savo vyru princu Philipu lankėsi Kenijoje.

Elizabeth, kuriai tuomet buvo 25-eri, grįžo į Britaniją. Naujosios monarchės pirmasis ministras pirmininkas buvo Winstonas Churchillis, padėjęs jai savo patirtimi.

1953 metai: karūnavimas

Karalienė Elizabeth II buvo karūnuota Vestminsterio abatijoje centrinėje Londono dalyje 1953 metų birželio 2-ąją.

Tai buvo pirmasis svarbus per televiziją transliuotas tarptautinis įvykis, dėl kurio smarkiai padidėjo televizorių pardavimai, nes žmonės nenorėjo praleisti progos stebėti ceremoniją.

1977 metai: sidabrinis jubiliejus

Karalienė surengė kelionę po Britaniją ir aplankė įvairias Sandraugos šalis, taip pat dar kartą pasižadėjo pasišvęsti tarnystei.

Britanijoje buvo rengiamos gatvės šventės ir jubiliejus praskaidrino tuometinį sunkų laikotarpį, kuris įsiminė niūria ekonomine padėtimi, pramonės nuosmukiu ir virtine darbo ginčų.

1992 metai: „Annus horribilis“

Sunkiausias karalienės valdymo metas: jos vyriausiasis sūnus princas Charlesas išsiskyrė su savo žmona Diana po to, kai buvo išleista jos biografija.

Tuo pat metu su savo žmona išsiskyrė jos antrasis sūnus princas Andrew, jos vienintelė dukra princesė Anne nutraukė santuoką su savo vyru, o Vindzoro pilis buvo smarkiai apgadinta per gaisrą.

Karalienė 1992-uosius pavadino „annus horribilis“ – siaubingais metais.

1997 metai: Dianos žūtis

Dianos žūtis karališkajai šeimai tapo didžiuliu sukrėtimu.

Karalienė sulaukė griežtos kritikos – jos sprendimas palikti šeimą, įskaitant Dianos sūnus princus Williamą ir Harry, privačiai gedėti jų rezidencijoje Škotijoje, o ne grįžti į Londoną, buvo itin nepopuliarus, kaip ir nepriimtas sprendimas nuleisti karališkąją vėliavą Bakingamo rūmuose.

Po kelias dienas trukusio didelio spaudimo Elizabeth grįžo į Londoną ir kreipėsi į tautą per nacionalinę televiziją.

2002 metai: auksinis jubiliejus

Jubiliejus tapo proga britams vėl pademonstruoti savo paramą monarchijai po neramaus 10-ojo dešimtmečio ir karalienės motinos mirties, taip pat po sesers princesės Margaret mirties anksčiau tais pačiais metais.

Gatvėse vėl šurmuliavo šventė, o prie Bakingamo rūmų buvo surengtas įspūdingas koncertas, kurį vainikavo grupės „Queen“ gitaristas Brianas May, ant rūmų stogo sugrojęs nacionalinį himną „God Save the Queen“.

2011 metai: valstybinis vizitas į Airiją

Tai buvo pirmasis britų monarcho vizitas į Airijos Respubliką nuo tada, kai šalis 1922 metais atgavo nepriklausomybę, ir dėl šio vizito Airijai teko surengti didžiausią savo istorijoje saugumo operaciją.

Elizabeth II vizitas buvo pavadintas istoriniu ir labai svarbiu momentu sklaidant istoriškai susiklosčiusią įtampą tarp šių dviejų valstybių.

2012 metai: olimpinės žaidynės ir deimantinis jubiliejus

Prieš birželį numatytą jubiliejaus šventę karalienę apsilankė kiekviename Britanijos regione, o kiti karališkosios šeimos nariai aplankė įvairias Sandraugos šalis.

Jubiliejus buvo švęstas keturias dienas – būta ir atmintinų daiktų parodų, ir armijos saliutų, ir švenčių rūmų soduose, ir švenčių gatvėse, ir pamaldų.

Tais metais monarchė atliko ir vaidybinį vaidmenį per Londono olimpines žaidynes, per atidarymo ceremoniją pasirodžiusi kartu su Jamesą Bondą vaidinusiu aktoriumi Danieliu Craigu.

2021 metai: koronavirusas ir nuogąstavimai dėl sveikatos

2020 metais prasidėjus koronaviruso pandemijai, karalienė buvo priversta izoliuotis Vindzoro pilyje, tačiau tai jai nesutrukdė tęsti savo darbo, kuriam ji pasitelkė internetą.

Karališkuosius priėmimus pakeitė virtualūs susitikimai su įvairiausiais žmonėmis – nuo ambasadorių iki eilinių visuomenės narių.

2021 metų balandį mirė princas Philipas, kurį teko laidoti laikantis dėl pandemijos nustatytų apribojimų.

Kai apribojimai buvo sušvelninti, karalienė vėl ėmėsi savo viešojo vaidmens ir, be kita ko, priėmė Didžiojo septyneto (G-7) lyderius Kornvalyje 2021 metų birželį bei vaišino JAV prezidentą Joe Bideną arbata Vindzoro pilyje.

Tačiau pasirodęs pranešimas apie tai, kad 2021 metų spalį jai po neįvardytų testų teko praleisti naktį ligoninėje ir ji buvo priversta atšaukti tam tikrus susitikimus, pakurstė nuogąstavimus dėl jos sveikatos

2022 metai: platininis jubiliejus

2022 metų vasario 6 dieną karalienė tapo pirmąja britų monarche, valdančia šalį 70 metų, tačiau platininio jubiliejaus metai prasidėjo nesėkmingai.

Niujorke buvo oficialiai nutraukta britų princui Andrew iškelta byla dėl seksualinės prievartos, nešlovę užsitraukusiam karališkosios šeimos nariui pagal susitarimą sumokėjus savo kaltintojai neįvardijamą sumą. Be to, policija pradėjo tyrimą dėl įtartinų aukų vienai iš princo Charleso labdaros organizacijų.

2022 metų vasario 20 dieną karalienei buvo testais patvirtinta COVID-19, o vėliau, vėl pradėjusi dalyvauti renginiuose ir susitikimuose, ji vienam dalyviui pasiskundė, kad jai sunku judėti.

Jubiliejus buvo švenčiamas keturias dienas, tačiau karalienė viešai pasirodė tik dukart, o rugsėjį ji Balmoralyje paskyrė savo 15-ąjį ir paskutinįjį ministrą pirmininką. Britų premjerės pareigas pradėjo eiti Liz Truss.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.