V. Putinas siekia derybų su R. T. Erdoganu dėl grūdų susitarimo su Ukraina

Kremlius penktadienį pranešė, kad prezidentas Vladimiras Putinas aptars su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu svarbų susitarimą, leidžiantį eksportuoti grūdus iš Ukrainos, Rusijos ne kartą kritikuotą.

Kremlius penktadienį pranešė, kad prezidentas Vladimiras Putinas aptars su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu svarbų susitarimą, leidžiantį eksportuoti grūdus iš Ukrainos, Rusijos ne kartą kritikuotą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kremlius penktadienį pranešė, kad prezidentas Vladimiras Putinas aptars su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu svarbų susitarimą, leidžiantį eksportuoti grūdus iš Ukrainos, Rusijos ne kartą kritikuotą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 3:25 PM

Pagal Turkijos ir Jungtinių Tautų tarpininkautą ir liepą pasiektą Rusijos ir Ukrainos susitarimą numatyti trys uostai, iš kurių Rusijai vykdant blokadą Kyjivas gali siųsti taip reikalingus grūdų tiekimus. Tačiau Rusija vis labiau kritikuoja susitarimą, sakydama, kad nukenčia jos pačios eksportas. Šią savaitę V. Putinas tvirtino, jog dauguma siuntų nukeliauja į Europą, o ne į neturtingas šalis, kur grūdų reikia labiausiai.

Ukrainos pareigūnai tai neigia, o pagal susitarimą įsteigtos stebėjimo grupės surinkti duomenys neatitinka V. Putino tvirtinimo.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas penktadienį žurnalistams sakė, kad lyderių susitikimas dėl šio susitarimo yra „galimas ir reikalingas“. „V. Putino ir R. T. Erdogano pokalbis jau rengiamas ir, kaip tikimės, įvyks Samarkande“, – sakė D. Peskovas, turėdamas omenyje kitą savaitę Uzbekistane vyksiantį regioninį viršūnių susitikimą. „Šis pokalbis labai reikalingas“, – pridūrė jis.

Ukraina ir Rusija yra dvi didžiausios kviečių ir kitų grūdų eksportuotojos pasaulyje, Kyjivo uostų blokada padidino pasaulines kainas ir baimę dėl didelio stygiaus.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Andrejus Rudenko penktadienį žurnalistams sakė, kad bet koks susitarimo pratęsimas pasibaigus jo terminui lapkritį priklausys nuo to, „kaip bus įgyvendinti visi aspektai“. „Deja, jis įgyvendinamas ne taip, kaip planuota“, – sakė jis. „Antra sandorio dalis, o būtent Rusijos grūdų ir trąšų eksportas, deja, vis dar susiduria su sunkumais“, – citavo jį Rusijos naujienų agentūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.