Indijos ministras pirmininkas dalyvaus regioniniame susitikime su Rusijos, Kinijos ir Pakistano lyderiais

Delis sekmadienį pranešė, kad Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi dalyvaus Uzbekistane vyksiančiame regioniniame viršūnių susitikime, per kurį, anot Maskvos, vyks tiesioginės prezidento Vladimiro Putino ir Kinijos lyderio Xi Jinpingo derybos.

Narendra Modi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Narendra Modi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2022, 7:28 PM

Rugsėjo 15–16 dieną Samarkando mieste rengs forumą Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija (ŠBO), vienijanti Kiniją, Rusiją, Indiją, Pakistaną ir keturias Centrinės Azijos valstybes – Kazachstaną, Kirgiziją, Uzbekistaną ir Tadžikistaną.

Trečiadienį Rusijos ambasadorius Kinijoje pranešė, kad per šį renginį V. Putinas susitiks su Xi Jinpingu, pirmą kartą nuo koronaviruso pandemijos pradžios keliausiančiu į užsienį.

Pekinas susitikimo kol kas nepatvirtino, o Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas per eilinę spaudos konferenciją negalėjo pateikti informacijos šiuo klausimu.

Sekmadienį paskelbtame Indijos vyriausybės pranešime nenurodoma, ar N. Modi dalyvaus dvišalėse derybose su V. Putinu, Xi Jinpingu ar Shehbazu Sharifu, balandį tapusiu Pakistano ministru pirmininku.

Indija, kaip ir Kinija, didžiąją dalį karinės įrangos perkanti iš Rusijos, atsisakė pasmerkti Maskvos invaziją į Ukrainą, o pastaruoju metu įsigyja daugiau rusiškos naftos.

Tuo metu Delio ir Pekino santykiai pašlijo 2020 metais, kai ginčytiname pasienyje Himalajuose įsiplieskė kautynės, pareikalavusios mažiausiai 20 indų ir keturių Kinijos karių gyvybių. N. Modi ir Xi Jinpingas dvišalių derybų nerengė nuo 2019 metų.

Indija kartu su JAV, Japonija ir Australija taip pat priklauso Ketverto (angl. The Quad) aljansui, laikomam atsvara Kinijos įtakai regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.