JAV mini 21-ąsias Rugsėjo 11-osios atakų metines, tebetvyrant karo Afganistane šešėliui

Jungtinėms Valstijoms sekmadienį minint 21-ąsias Rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje metines, prezidentas Joe Bidenas padėjo vainiką Pentagone, kur po nepaliaujamu lietumi buvo pagerbtas aukų atminimas.

Niujorkas mini 21-ąsias rugsėjo 11-osios teroro išpuolių metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Niujorkas mini 21-ąsias rugsėjo 11-osios teroro išpuolių metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2022, 5:27 PM

„Praėjus 21 metams, mes vis dar prisimename visas brangias gyvybes, kurios buvo atimtos iš mūsų Epicentre [Niujorke], Pensilvanijos Šanksvilyje ir Pentagone“, – prieš sakydamas kalbą per „Twitter“ parašė J. Bidenas.

Mėtinės minimos praėjus kiek daugiau nei metams po to, kai J. Bidenas užbaigė ilgą ir brangiai atsiėjusį karą Afganistane, į kurį JAV ir jų sąjungininkės įsiveržė reaguodami į teroro išpuolius.

Išvedęs karius iš Afganistano, demokratas prezidentas įvykdė savo rinkimų kampanijos pažadą nutraukti ilgiausią konfliktą JAV istorijoje. Tačiau karas baigėsi chaotiškai 2021 metų rugpjūtį, kai JAV remiama Afganistano vyriausybė žlugo per šalyje prasidėjusį žaibišką Talibano antpuolį, leidusį šiai islamo fundamentalistų grupuotei vėl užgrobti valdžią.

Per tuos įvykius 170 afganistaniečių ir 13 JAV karių žuvo nugriaudėjus sprogimui Kabulo oro uoste, kur susirinko tūkstančiai gyventojų, desperatiškai tikėdamiesi išsigelbėti JAV krovininiams lėktuvais. Atsakomybę už tą išpuolį prisiėmė viena Afganistane įsikūrusi ekstremistų grupuotė.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby pranešė, kad sekmadienį J. Bidenas savo kalboje pripažins 2001 metų išpuolių poveikį Jungtinėms Valstijoms ir pasauliui, taip pat pagerbs beveik 3 tūkst. žmonių, žuvusių tą dieną.

Per Rugsėjo 11-osios atakas džihadistų grupuotės „al Qaeda“ kovotojai užgrobė keturis komercinius lėktuvus ir nukreipė juos į Niujorko Pasaulio prekybos centrą, Pentagoną ir lauką Pensilvanijoje.

„Manau, kad išgirsite jį [J. Bideną] kalbantį apie tai, kaip Amerika ir toliau budriai saugosis grėsmės, bet tuo pat metu žvelgs į būsimus pavojus ir iššūkius bei sugebės išmokti įveikti šiuos pavojus ir iššūkius“, – nurodė J. Kirby.

Praėjusio mėnesio pabaigoje J. Bidenas santūriai paminėjo JAV išvedimo iš Afganistano pirmąsias metines. Prezidentas tuomet paskelbė pareiškimą, kuriuo pagerbė 13 JAV karių, žuvusių per sprogdinimą Kabulo oro uoste. Valstybės vadovas pat telefonu pasikalbėjo su amerikiečių veteranais, iki šiol padedančiais perkelti į Jungtines Valstijas Vašingtonui talkinusius afganistaniečius.

JAV Senato mažumos lyderis Mitchas McConnellas ketvirtadienį kritikavo J. Bideno veiksmus užbaigiant konfliktą Afganistane. Anot respublikono, į valdžią grįžus Talibanui padėtis karo nuniokotoje šalyje dar pablogėjo.

„Dabar, praėjus metams nuo praeitų metų rugpjūtį įvykusio fiasko, dar labiau išryškėjo katastrofiškas prezidento J. Bideno sprendimo padarinių mastas“, – pareiškė M. McConnellas.

Afganistanas tapo pasauliniu pariju. Jo ekonomika susitraukė beveik trečdaliu, o pusė jo gyventojų dabar susiduria su kritinio lygio maisto stygiumi“, – pridūrė jis.

JAV pirmoji ponia Jill Biden sekmadienį sakys kalbą Pensilvanijos Šanksvilio apylinkėse, kur sudužo vienas iš užgrobtų lėktuvų. Tuo metu viceprezidentė Kamala Harris ir jos vyras dalyvavo atminimo ceremonijoje Rugsėjo 11-osios atakų memoriale Niujorke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.