Dėl sukčiavimo ES subsidijomis teisiamas buvęs Čekijos premjeras A. Babišas

Pirmadienį Prahoje prasidėjo milijardieriaus ir buvusio Čekijos ministro pirmininko Andrejaus Babišo teismas dėl įtariamo sukčiavimo pasinaudojus 2 mln. eurųvvertės Europos Sąjungos (ES) subsidijomis.

Buvęs Čekijos ministras pirmininkas Andrejus Babišas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Buvęs Čekijos ministras pirmininkas Andrejus Babišas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2022, 12:54 PM

Kovo mėnesį A. Babišui buvo pareikšti kaltinimai, kad jis pasirūpino atskirti savo į pietus nuo Prahos esantį ūkį nuo milžiniško savo maisto, chemikalų ir žiniasklaidos holdingo „Agrofert“, kad 2007 m. galėtų gauti subsidiją mažoms įmonėms. 2017–2021 m. ministro pirmininko pareigas ėjęs A. Babišas neigia padaręs kokius nors nusikaltimus ir vadina teismą „politiniu procesu“ prieš kitais metais numatytus prezidento rinkimus, kuriuose, manoma, jis dalyvaus.

68 metų A. Babišas, žurnalo „Forbes“ vertinamas kaip penktas turtingiausias žmogus Čekijoje, teisiamas kartu su buvusia padėjėja Jana Nagyova. Teismo posėdis sulaukia didelio dėmesio, pirmadienio rytą į Prahos savivaldybės teismą atvyko daug žiniasklaidos ir visuomenės atstovų. Oponentai kitoje gatvės pusėje pastatė laikiną kalėjimo kamerą, jos viduje buvo protestuotojas, užsidėjęs kaukę su A. Babišo nuotrauka.

A. Babišas yra opozicinio centristinio populistinio judėjimo ANO pirmininkas. Pernai šis judėjimas per plauką pralaimėjo visuotinius rinkimus trijų partijų centro dešiniųjų koalicijai, vadovaujamai dabartinio premjero Petro Fialos.

Sekmadienį paskelbta Čekijos televizijos užsakymu atlikta apklausa parodė, kad ANO vis dar pirmauja nuomonių apklausose. P. Fialos dešiniųjų Pilietiniai demokratai yra antroje vietoje – juos palaiko 19,5 proc. apklaustųjų. Vyriausybei tenka kovoti su sparčiai augančia infliacija, iš dalies paskatinta energijos kainų šuolio po Rusijos invazijos į Ukrainą.

A. Babišas, kuriam taip pat pareikšti kaltinimai, kad praėjusio amžiaus devintąjį dešimtmetį dirbo komunistinės slaptosios policijos agentu, yra parlamento narys. Kovo mėnesį parlamentas panaikino jo nelečiamybę, kad būtų sudarytos sąlygos pareikšti jam kaltinimus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.