Naujasis JK karalius Charlesas III pirmą kartą kreipėsi į šalies parlamento narius

Naujasis Jungtinės Karalystės (JK) karalius Charlesas III pirmadienį pirmą kartą kreipėsi į šalies parlamento narius, susirinkusius Vestminsterio salėje, praneša „Sky News“.

JK karalius Charles III sėdi Vestminsterio salėje, kur abu parlamento rūmai susirinko pareikšti užuojautos dėl karalienės Elizabeth II mirties.<br>AP/Scanpix nuotr.
JK karalius Charles III sėdi Vestminsterio salėje, kur abu parlamento rūmai susirinko pareikšti užuojautos dėl karalienės Elizabeth II mirties.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2022, 1:10 PM, atnaujinta Sep 12, 2022, 2:37 PM

Naujasis monarchas padėkojo parlamentarams už jų išreikštą užuojautą dėl jo motinos, karalienės Elizabeth II mirties. Pasak jo, šie jų žodžiai „jaudinančiai parodo“, ką karalienė reiškė jiems visiems.

Jis savo kalboje taip pat nurodė, kad negali nejausti istorijos svorio, kuris supa Vestminsterio salę ir „primena mums gyvybiškai svarbias parlamentines tradicijas, kurioms atsidavę parlamento nariai“.

„Parlamentas yra gyvas ir kvėpuojantis mūsų demokratijos instrumentas“, – sako jis.

Karalius pridūrė, kad jo motina, eidama monarchės pareigas, „rodė pasiaukojamos tarnybos pavyzdį“. Jis pažadėjo sekti karalienės pavyzdžiu ir rodyti įsipareigojimą konstitucinei vyriausybei.

Charlesas III baigus savo kalbą, Vestminsterio salėje nuskambėjo pakeistas nacionalinis himnas su žodžiais „Dieve, saugok karalių“.

Karalius vyksta į Edinburgą

Po kalbos parlamente karalius Charlesas III ir karalienė konsortė Camilla paliko Vestminsterio salę.

Dabar naujasis karalius ir karalienė konsortė Camilla vyks į Edinburgą, kur lydės velionės karalienės karstą iš Holirudo rūmų į Šv. Egidijaus katedrą.

Vėliau karalius susitiks su Škotijos pirmąja ministre Nicola Sturgeon, o po to dalyvaus Škotijos parlamente, kur priims užuojautos pareiškimą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.