Supaprastinta ES vizų išdavimo Rusijos piliečiams tvarka nustojo galioti

Rusijos piliečiai pirmadienį prarado galimybę naudotis supaprastintu vizų išdavimu, leidusiu gana lengvai patekti į Europos Šengeno erdvę.

Supaprastinta ES vizų išdavimo Rusijos piliečiams tvarka nustojo galioti.<br>krutenyuk/123RF.COM
Supaprastinta ES vizų išdavimo Rusijos piliečiams tvarka nustojo galioti.<br>krutenyuk/123RF.COM
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-12 09:08

Praėjusią savaitę Europos Vadovų Taryba pritarė pasiūlymui sustabdyti susitarimą su Rusija dėl palengvinto vizų išdavimo. Tai labai sumažins Rusijos piliečiams išduodamų naujų vizų skaičių zonoje, kurią sudaro 22 Europos Sąjungos (ES) valstybės narės ir dar keturios Europos šalys.

Šengeno vizos mokestis padidintas nuo 35 iki 80 eurų, reikės pateikti daugiau dokumentų, apdorojimo laikas taip pat ilgesnis, daugkartinėms vizoms taikomi apribojimai. Sugriežtinus taisykles, prašymai išduoti vizą gali būti atmesti ir net jau išduotos vizos gali būti panaikintos. ES gairės suteikia valstybėms plačias galias veikti savo nuožiūra, taip pat pagrindą detalesniam prašymų nagrinėjimui.

Tačiau ES tebėra atvira prašytojams, keliaujantiems dėl skubių priežasčių, ypač ES piliečių šeimos nariams, žurnalistams, disidentams ir pilietinės visuomenės atstovams. Valstybės gali sumažinti arba visiškai atsisakyti vizų mokesčių šių grupių nariams.

ES ir Rusijos susitarimas dėl supaprastinto vizų išdavimo galiojo nuo 2007 m., tačiau netrukus po vasarį pradėtos invazijos į Ukrainą buvo sustabdytas verslininkams, vyriausybės atstovams ir diplomatams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.