Popiežius ragina nenaudoti religijos kaip valdžios ramsčio ir nutraukti karą Ukrainoje

Religija neturėtų būti naudojama kaip valdžios ramstis, sakė popiežius Pranciškus trečiadienį Pasaulinių ir tradicinių religijų vadovų kongrese buvusiame sovietiniame Kazachstane.

Popiežius Pranci<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Popiežius Pranci<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2022, 1:58 PM

„Niekada neteisinkime smurto. Niekada neleiskime, kad tai, kas šventa, būtų šventvagiškai išnaudojama. Tai, kas šventa, niekada neturi būti valdžios ramstis, o valdžia – to, kas šventa, ramstis“, – kalbėjo pontifikas.

Ankstesnę dieną Pranciškus paragino siekti taikos ir nutraukti „beprotišką ir tragišką karą“ Ukrainoje.

Tuo pat metu vykstantis Kinijos prezidento Xi Jinpingo vizitas Kazachstane paskatino spėliones apie galimą istorinį Katalikų Bažnyčios vadovo ir šios komunistinės šalies lyderio susitikimą.

„Atsižvelgdami į praeities nuoskaudas ir klaidas, suvienykime pastangas, kad Visagalis daugiau niekada netaptų žmogiškojo valdžios troškimo įkaitu“, – sakė Pranciškus.

„Išsivaduokime iš tų menkinančių ir destruktyvių sampratų, kurios įžeidžia Dievo vardą grubumu, ekstremizmu ir fundamentalizmo formomis, niekina jį neapykanta, fanatizmu ir terorizmu“, – kalbėjo pontifikas.

„Tad dar labiau pasišvęskime pastangoms primygtinai reikalauti, kad konfliktai būtų sprendžiami ne bevaisėmis jėgos priemonėmis, ginklais ir grasinimais, bet vieninteliais dangaus palaimintais ir žmogaus vertais būdais: susitikimu, dialogu ir kantriomis derybomis“, – sakė jis.

85 metų argentinietis pontifikas, kuris dėl kelio skausmų turi naudotis neįgaliojo vežimėliu ir yra pripažinęs, kad jam reikia sulėtinti tempą arba net pagalvoti apie pasitraukimą, vieši Kazachstane per savo 38-ąją užsienio kelionę nuo išrinkimo popiežiumi 2013 metais.

Iš pradžių planuota, kad VII-ame Pasaulinių ir tradicinių religijų vadovų kongrese Nur Sultane dalyvaus ir Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas, artimas prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas. Tačiau Kirilas vėliau nusprendė nedalyvauti rugsėjo 14–15 dienomis vyksiančiame renginyje – taigi, žlugo viltys, kad Pranciškus galėtų su juo aptarti karą Ukrainoje.

Popiežius ragina siekti taikos ir pasmerkė „beprotišką ir tragišką karą“, o Kirilas savo ruožtu gina V. Putino agresiją prieš Ukrainą ir kovą su Rusijos „išorės ir vidaus priešais“.

Iš viso apie 100 delegacijų iš 50 šalių buvo laukiama religinių lyderių susitikime Kazachstane, kuris tapo nepriklausomas 1991 metais subyrėjus Sovietų Sąjungai.

Pranciškus yra antras Kazachstane apsilankęs popiežius; 2001 metų rugsėjį šioje šalyje lankėsi Jonas Paulius II.

Praėjusią savaitę Pranciškus sakė, kad gydytojai jam kol kas dar draudžia keliauti į Ukrainą ar Maskvą. Dėl kelio skausmų popiežius taip pat atšaukė daug renginių Vatikane.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.