Per susitikimą su R. T. Erdoganu Xi Jinpingas ragino Turkiją stiprinti „politinį pasitikėjimą“

Vidurinėje Azijoje vykstant regioninio saugumo susitikimui, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienį susitiko su Turkijos kolega Recepu Tayyipu Erdoganu ir ragino puoselėti „politinį abipusį pasitikėjimą“ tarp abiejų šalių.

​Vidurinėje Azijoje vykstant regioninio saugumo susitikimui, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienį susitiko su Turkijos kolega Recepu Tayyipu Erdoganu ir ragino puoselėti „politinį abipusį pasitikėjimą“ tarp abiejų šalių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Vidurinėje Azijoje vykstant regioninio saugumo susitikimui, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienį susitiko su Turkijos kolega Recepu Tayyipu Erdoganu ir ragino puoselėti „politinį abipusį pasitikėjimą“ tarp abiejų šalių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 10:50 AM

Xi Jinpingas ir R. T. Erdoganas susitiko Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (SCO) viršūnių susitikimo Samarkande, Uzbekistane, kuluaruose. Turkija yra 2001 m. įsteigtos SCO dialogo partnerė. SCO sudaro Kinija, Indija, Pakistanas, Rusija ir kelios buvusios sovietinės valstybės.

„Abi šalys turėtų stiprinti abipusį politinį pasitikėjimą, gerbti viena kitos svarbiausius interesus ir sustiprinti Kinijos ir Turkijos strateginių bendradarbiavimo santykių politinį pagrindą“, – sakė Xi Jinpingas, tai pranešė Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV.

„Turėtume sutelkti dėmesį į bendradarbiavimo plėtrą (ir) visapusiškai išnaudoti įvairių bendradarbiavimo mechanizmų vaidmenį bei atitinkamas abiejų šalių stipriąsias puses“, – sakė Kinijos lyderis. Xi Jinpingas taip pat siekia glaudesnio bendradarbiavimo įgyvendinant jo puoselėjamą „Diržo ir kelio“ pasaulinės prekybos iniciatyvą, jis sakė, kad abi šalys turėtų „prisidėti garantuojant tarptautinių pramonės ir tiekimo grandinių, maisto ir energetinį saugumą“, skelbia CCTV.

Pekino ryšius su Ankara temdo tarptautinė kritika dėl įtariamų Kinijos žmogaus teisių pažeidimų uigūrų, tiurkų kalba kalbančios musulmonų mažumos šiaurės vakarų Sindziango regione, atžvilgiu. Pranešime apie susitikimą neužsimenama apie Sindziangą ar uigūrus.

Anksčiau Xi Jinpingas susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir Irano prezidentu Ebrahimu Raisi. Kinijos lyderis dalyvauja regiono saugumo viršūnių susitikime, tai – pirmoji nuo koronaviruso pandemijos pradžios jo kelionė į užsienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.