Xi Jinpingas viršūnių susitikime Uzbekistane pasisakė už „teisingesnę“ tarptautinę tvarką

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienį Uzbekistane vykstančiame viršūnių susitikime paragino regiono šalis pertvarkyti tarptautinę tvarką, apie kurią kalbama kaip apie iššūkį Vakarų pasaulinei įtakai.

Xi Jinpingas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 4:44 PM

Per Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) susitikimą, kuriame dalyvavo Rusijos, Irano ir Centrinės Azijos šalių vadovai, Xi Jinpingas sakė, kad „lyderiai turėtų dirbti kartu, kad tarptautinė tvarka būtų plėtojama teisingesne ir racionalesne kryptimi“.

ŠBO, kurią sudaro Kinija, Indija, Pakistanas, Rusija ir buvusios sovietinės Centrinės Azijos šalys – Kazachstanas, Kirgizija, Tadžikija ir Uzbekistanas – buvo įkurta 2001 metais kaip politinė, ekonominė ir saugumo organizacija, siekianti konkuruoti su Vakarų institucijomis.

Susitikime Xi Jinpingas sakė, kad nariai turėtų „atsisakyti nulinės sumos žaidimų ir blokų politikos“, taip pat „palaikyti tarptautinę sistemą, kurios pagrindas yra Jungtinės Tautos“.

Kaip rašoma vėliau penktadienį valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ paskelbtame pranešime, Xi Jinpingas paragino valstybes nares „tęsti bendras kovos su terorizmu pratybas (ir) kovoti su „trimis jėgomis“ – prekyba narkotikais, kibernetiniu ir tarptautiniu organizuotu nusikalstamumu“.

Anksčiau Kinijos vyriausybė kova su „trimis jėgomis“ vadindavo savo represijų kampaniją vakariniame Sindziango regione.

Pekinas kaltinamas Sindziange įkalinęs daugiau kaip milijoną uigūrų ir kitų musulmoniškų mažumų atstovų. Šią ne vienus metus vykdomą saugumo kampaniją JAV ir kai kurie įstatymų leidėjai kitose Vakarų valstybėse laiko genocidu.

Kinija tai įnirtingai neigia ir sako, kad kovoja su terorizmu ir bando paskatinti plėtrą.

Xi Jinpingas teigė, kad Kinija yra pasirengusi bendradarbiauti su narėmis, kad būtų sukurta „kovos su terorizmu specialistų mokymo bazė“ ir apmokyti 2 tūkst. teisėsaugos darbuotojų, praneša „Xinhua“.

„Šiuo metu spartėja per šimtmetį nematyti rimti pokyčiai, o pasaulis įžengė į naują neramumų ir transformacijų laikotarpį“, – sakė Xi Jinpingas, kalbėdamas apie COVID-19 pandemiją, ekonominį protekcionizmą ir pasaulio pasidalijimą į geopolitinius blokus.

„Taikos, vystymosi, pasitikėjimo ir valdymo trūkumas ir toliau nemažėja. Žmonija atsidūrė kryžkelėje ir susiduria su precedento neturinčiais iššūkiais“, – sakė jis.

Jis taip pat sakė, kad valstybės „turėtų saugotis „spalvotųjų revoliucijų“, kurias kursto išorės jėgos, (ir) priešintis kišimuisi į kitų šalių vidaus reikalus bet kokia dingstimi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.