Atsisveikinimas su Elizabeth II: karalienei pagarbą atidavusius pasaulio lyderius priima Charlesas III Tylos minute pagerbė visa šalis

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį Londone atidavė paskutinę pagarbą karalienei Elizabeth II, eiliniams gedėtojams belaukiant eilėje, kad prieitų prie velionės monarchės karsto.

Karalius Cherlesas III kalbasi su Naujosios Zelandijos ministre pirmininke Jacinda Ardern.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karalius Cherlesas III kalbasi su Naujosios Zelandijos ministre pirmininke Jacinda Ardern.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karaliaus Charleso III pokalbis su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese.<br> AP/Scanpix nuotr.
Karaliaus Charleso III pokalbis su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese.<br> AP/Scanpix nuotr.
Karalius Charlesas III susitinka su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karalius Charlesas III susitinka su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį Londone atiduos paskutinę pagarbą karalienei Elizabeth II, eiliniams gedėtojams belaukiant eilėje, kad prieitų prie velionės monarchės karsto.<br>lrytas.lt koliažas.
​JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį Londone atiduos paskutinę pagarbą karalienei Elizabeth II, eiliniams gedėtojams belaukiant eilėje, kad prieitų prie velionės monarchės karsto.<br>lrytas.lt koliažas.
Atsisveikinimas su karaliene Elizabeth II.<br>AP/scanpix nuotr.
Atsisveikinimas su karaliene Elizabeth II.<br>AP/scanpix nuotr.
Elizabeth II karstas.<br>AP/ Scanpix nuotr.
Elizabeth II karstas.<br>AP/ Scanpix nuotr.
Pasaulio lyderiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasaulio lyderiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 18, 2022, 1:19 PM, atnaujinta Sep 19, 2022, 12:02 AM

Parlamento Vestminsterio salėje pagerbę monarchę, J. Bidenas, Japonijos imperatorius Naruhito ir kiti pasaulio lyderiai turi dalyvauti priėmime pas karalių Charlesą III.

Vėlai šeštadienį į Londoną atskridęs J. Bidenas sakė, kad Elizabeth II, kuri karalienės pareigas ėjo rekordiškai ilgai – 70 metų, – „apibrėžė epochą“.

Konstitucinės monarchijos statusą tebeturinčios Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'as, anksčiau pareiškęs, kad jo šaliai tapti respublika yra „neišvengiama“, televizijai „Sky News Australia“ sakė, kad karalienė buvo „visada padrąsinanti“.

Karalienės atminimą jis pagerbė ir su Charlesu III susitiko šeštadienį.

Bakingamo rūmuose taip pat buvo surengta privati audiencija Naujosios Zelandijos ministrei pirmininkei Jacindai Ardern. Naujoji Zelandija, kaip ir Australija bei 12 kitų Sandraugos šalių, dabar laiko Charlesą III savo valdovu.

„Buvo matyti, kad (Charlesui III) labai daug reiškia toks žmonių meilės ir prieraišumo Jos Didenybei mastas ir išraiška“, – sakė ji sekmadienį BBC televizijai.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau savo ruožtu sakė, kad Elizabeth II „tarnavo visą savo gyvenimą ir su nepriekaištingu grakštumu vykdė savo pareigas“.

Jie yra tarp kelių dešimčių valstybių ir vyriausybių vadovų, atvykusių į Jungtinę Karalystę, artėjant ilgiausiai valdžiusios monarchės laidotuvėms surengusią didžiausią istorijoje policijos prižiūrimą operaciją.

Pirmieji žmonės jau iš anksto būriavosi, norėdami pamatyti pirmadienį Vestminsterio abatijoje vyksiantį iškilmingą atsisveikinimą, kuris, kaip manoma, pristabdys Londono gyvenimą ir kurį stebės milijardai žiūrovų visame pasaulyje.

Jungtinėje Karalystėje tylos minute pagerbta karalienė Elizabeth II

22 valandą Lietuvos laiku, Jungtinė Karalystė tylos minute pagerbė karalienės atminimą.

Big Benas vieną kartą suskambėjo pažymėdamas tylos minutės pradžią, o kitą kartą – pabaigą.

Pirmadienį, kai iš Vestminsterio abatijos pajudės valstybinė karalienės laidotuvių procesija, ikoninis laikrodžio bokštas taip pat skambės minutės intervalais.

„Tautos močiutė“

„Norėjome surasti gerą vietą procesijai stebėti“, – sakė 59 metų Karališkojo karinio jūrų laivyno veteranas Billas Parry, kuris kartu su kitais dviem buvusiais kariais laukdami sėdėjo ant sulankstomų kėdžių.

„Pamiegoti lauke nėra sunku, turint omenyje viską, ką karalienė dėl mūsų padarė: 70 metų tarnystės“, – teigė jis.

Jungtinė Karalystė sekmadienį 20 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku tylos minute pagerbs karalienės „gyvenimą ir palikimą“, prieš įvykstant jos laidotuvėms.

Norintieji pamatyti vėliava uždengtą karstą į Vestminsterio salę, esančią priešais vienuolyną, turi laiko iki pirmadienio 6 val. 30 min. ryto (8 val. 30 min. Lietuvos laiku).

Sekmadienio rytą palei Temzės upę nusidriekus kilometrų ilgio eilei, laukimo laikas viršijo 13 valandų. Nuo sekmadienio vakaro veikiausiai į eilę nebebus galima patekti.

„Kad išvengtumėte nusivylimo, nebestokite į eilę“, – paragino vyriausybė.

27 metų informacinių technologijų darbuotojas Shaunas Mayo pateko į Vestminsterio salę po 14 valandų laukimo eilėje, kad galėtų atiduoti pagarbą.

„Tai buvo neįtikėtinai emocinga. Ji buvo tarsi tautos močiutė“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Mes visi jos ilgėsimės“, – teigė jis.

Policija pranešė, kad vyrui, kuris penktadienį buvo sulaikytas priėjęs prie karsto, pateikti kaltinimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Anūkų budynės

Šeštadienio vakarą, kai gedintieji lėtai ėjo pro karstą, princas Williamas ir jo jaunesnysis brolis, nuo karališkųjų pareigų atsitraukęs princas Harry ėjo priekyje aštuonių karalienės anūkų, kurie 12 minučių budėjo prie karsto.

Harry, kuris dvi pamainas tarnavo britų kontingente Afganistane, vilkėjo savo karinę uniformą.

Atrodo, kad tai naujausia Charleso III įteikta alyvmedžio šakelė Harry ir jo žmonai Meghan po to, kai jie atsitraukė nuo karališkųjų pareigų ir persikėlė į Šiaurės Ameriką, o vėliau apkaltino karališkąją šeimą rasizmu.

Karalius ir jo vyriausiasis sūnus Williamas, naujasis sosto įpėdinis, anksčiau buvo nustebinęs eilėje prie Temzės stovėjusius žmones savo pasivaikščiojimu, kurio metu spaudė jiems rankas ir dėkojo už atvykimą.

Karalienės Elizabeth II valstybinės laidotuvės, pirmosios Jungtinėje Karalystėje po monarchės pirmojo ministro pirmininko Winstono Churchillio mirties 1965 metais, įvyks pirmadienį 11 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku Vestminsterio abatijoje, Londone.

Buvęs Jorko arkivyskupas Johnas Sentamu, kalbėdamas apie karalienės pageidavimus dėl valandą trunkančios ceremonijos, sakė, kad ji „nenorėjo to, ką jūs vadinate ilgomis, nuobodžiomis pamaldomis“.

„Žmonių širdys bus sušildytos, o kartu tai bus akimirka, kai bus pasakyta, kad tai šlovingos laidotuvės“, – sakė jis BBC televizijai.

Nepakviesta Rusija: „Amoralu“

Rusijos, Afganistano, Mianmaro, Sirijos ir Šiaurės Korėjos vadovai nebuvo pakviesti prisijungti prie 2 tūkst. svečių.

Rusų užsienio reikalų ministerija praėjusią savaitę šį sprendimą pavadino „labai amoraliu“ ir „šventvagišku“ karalienės atminimui. Kinijos atstovai atvyks į abatiją, tačiau parlamento vadovai jiems uždraudė pagerbti karalienės atminimą prie jos karsto.

Po laidotuvių procesijos karalienės karstas bus nugabentas į Vindzoro pilį, esančią į vakarus nuo Londono, kur ji bus privačiai palaidota šalia savo velionio vyro princo Philipo, tėvų ir sesers.

Camilla pirmą kartą viešai pasisakė kaip naujoji karalienė konsortė, prisimindama savo uošvės šypseną ir „nuostabias mėlynas akis“.

„Jai turėjo būti labai sunku būti viena moterimi“ pasaulyje, kuriame dominuoja vyrai, televizijai sakė Charleso III žmona.

„Nebuvo moterų premjerių ar prezidenčių. Ji buvo vienintelė, todėl, manau, kad ji pati susikūrė savo vaidmenį“, – teigė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.