J. Bidenas pasiuntė griežtą perspėjimą Kinijai ir Rusijai

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį griežtai perspėjo Kiniją bei Rusiją ir išreiškė optimizmą dėl Amerikos ekonomikos atsigavimo, tačiau daugelį nustebino vengimu aiškiai nurodyti, ar sieks antrosios kadencijos.

JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2022, 12:43 PM, atnaujinta Sep 19, 2022, 1:49 PM

Duodamas retą, išsamų interviu televizijos CBS laidai „60 Minutes“, J. Bidenas nepatvirtino Baltųjų rūmų nekart išsakytos pozicijos, kad jis 2024-aisiais tikrai vėl kandidatuos į prezidento postą.

J. Bidenas, kuriam lapkritį sueis 80 metų, laidos vedėjui Scottui Pelley sakė, kad perrinkimas yra jo „intencija“.

„Bet ar sprendimas kandidatuoti tvirtas? Tai dar neaišku“, – sakė jis.

„Dar pernelyg anksti“, – sakė prezidentas, pavadindamas save fatalistu.

Apžvelgdamas didžiausios pasaulio ekonomikos būklę, J. Baidenas kalbėjo optimistiškai.

Jis paskelbė, kad COVID-19 pandemija Jungtinėse Valstijose „baigėsi“, ir prognozavo, kad jo administracijai pavyks sutramdyti infliaciją, smukdančią jo reitingus ir kurstančią respublikonų viltis perimti Kongreso kontrolę per lapkritį vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus.

Be to, duodamas šį interviu J. Bidenas, regis, vėl atsitraukė nuo jau ne vieną dešimtmetį Vašingtono užimamos „strateginio dviprasmiškumo“ pozicijos Taivano atžvilgiu, pareiškęs, kad nusiųstų karius ginti šios autonominės salos Kinijos invazijos atveju.

Kalbėdamas apie pagrindinę Jungtinių Valstijų ekonominę ir geopolitinę varžovę, J. Bidenas sakė įspėjęs Kinijos prezidentą Xi Jinpingą neremti karinėmis priemonėmis Rusijos agresijos prieš Ukrainą.

Pasak J. Bideno, jis pasakė Xi Jinpingui, kad Pekino parama Maskvai padarytų galą JAV ir kitų užsienio šalių investicijoms Kinijoje, o manyti kitaip būtų „milžiniška klaida“.

Jis taip pat sakė, kad jei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas panaudos branduolinį ginklą ar kitus nekonvencinius ginklus prieš Ukrainą, Jungtinių Valstijų atsakas bus „atitinkamas“.

J. Bidenas gyrė ukrainiečius už jų atkaklią kovą su Rusijos agresija ir sakė, kad „jie laimi prieš Rusiją“.

Paklaustas, kaip reikėtų apibrėžti Kijevo pergalę, prezidentas atsakė, „pergalė Ukrainoje vykstančiame kare būtų visiškas Rusijos išvijimas iš Ukrainos“.

Nepaisant prastų asmeninių reitingų ir apklausų, rodančių, kad demokratai gali prarasti bent vienų Kongreso rūmų kontrolę, J. Bidenas teigė, kad yra nusiteikęs optimistiškai.

Pabrėžęs, kad užimtumas toliau auga, o ekonomika yra stipri, J. Bidenas sakė: „Kaip sakoma, tikimės minkšto nusileidimo.“

Atsikirsdamas į abejones, ar būdamas tokio garbaus amžiaus jis fiziškai ir protiškai pajėgus toliau dirbti tokį varginantį darbą, J. Bidenas sakė: „Lažinamės?“

„Žinote seną posakį: „Nepabandęs – nesužinosi“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.