Niujorke įvyko pirmasis per 14 metų Izraelio premjero ir Turkijos prezidento susitikimas

Izraelio ministras pirmininkas pirmą kartą per 14 metų susitiko su Turkijos prezidentu, o šis susitikimas yra naujausias ženklas, kad po ilgo nesantaikos laikotarpio abiejų regiono galybių santykiai šiltėja.

​Izraelio ministras pirmininkas pirmą kartą per 14 metų susitiko su Turkijos prezidentu, o šis susitikimas yra naujausias ženklas, kad po ilgo nesantaikos laikotarpio abiejų regiono galybių santykiai šiltėja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Izraelio ministras pirmininkas pirmą kartą per 14 metų susitiko su Turkijos prezidentu, o šis susitikimas yra naujausias ženklas, kad po ilgo nesantaikos laikotarpio abiejų regiono galybių santykiai šiltėja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 12:49 PM

Izraelio premjero Yairo Lapido biuras pranešė, kad vyriausybės vadovas su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu susitiko antradienį, Niujorke vykstančios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijos – didžiausio metinio pasaulio lyderių susitikimo – kuluaruose.

Y. Lapidas sakė, kad susitikime su R. T. Erdoganu jis „teigiamai įvertino“ neseniai atkurtus visapusiškus šalių diplomatinius ryšius ir naujo Izraelio ambasadoriaus Turkijoje paskyrimą šią savaitę.

Y. Lapidas, kuriam pavesta lakinai vadovauti vyriausybei iki lapkritį numatytų naujų rinkimų, šiltai pasisveikino su R. T. Erdoganu. Šis svarbus susitikimas gali sustiprinti jo, kaip alternatyvos ilgamečiam Izraelio ekspremjerui Benjaminui Netanyahu, diplomatines pozicijas.

B. Netanyahu save vadina pasaulinio lygio valstybininku, tačiau per ilgiau nei dešimtmetį trukusį jo valdymą Izraelio santykiai su Turkija pablogėjo.

B. Netanyahu pernai palikus premjero postą, R. T. Erdoganas parodė esąs pasirengęs gerinti dvišalius ryšius. Per ilgą įtemptų santykių laikotarpį R. T. Erdoganas griežta kritikavo Izraelio politiką palestiniečių atžvilgiu. Izraelis savo ruožtu piktinosi, kad Turkija palaiko Gazos Ruožą kontroliuojančią palestiniečių kovotojų grupuotę „Hamas“.

Kadaise artimos regioninės sąjungininkės atšaukė savo ambasadorius po 2010 metų gegužę įvykusio incidento, kai Izraelio komandosai surengė nesėkmingai susiklosčiusį reidą prieš šešių laivų humanitarinę flotilę, mėginusią pralaužti Gazos Ruožo jūrinę blokadą.

Per tą incidentą Turkijai priklausančiame laive „Mavi Marmara“ žuvo devyni turkų aktyvistai, o dar vienas vėliau mirė nuo sužalojimų.

Tačiau po kovo mėnesį surengto Izraelio prezidento Isaaco Herzogo valstybinio vizito Turkijoje ir kitų santykių šiltėjimo ženklų abi šalys susitarė grąžinti ambasadorius. Šalys vis dar turi bendrų strateginių interesų, įskaitant Irano sulaikymo politiką.

Per susitikimą Niujorke Y. Lapidas padėkojo R. T. Erdoganui už bendradarbiavimą žvalgybos srityje kovojant su Irano bandymais rengti išpuolius Turkijoje, taip pat iškėlė dingusių ir nelaisvėje laikomų izraeliečių klausimą, nurodė premjero biuras.

Išplatintame pareiškime priduriama, kad šalių lyderiai taip pat aptarė bendradarbiavimą energetikos srityje, R. T. Erdoganui domintis Izraelio eksploatuojamais gamtinių dujų telkiniais Viduržemio jūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.