Po raginimų žmonėms visoje Rusijoje išeiti į gatves ir priešintis dalinei mobilizacijai, Maskva perspėja – protestai nebus toleruojami

Rusijos sostinės Maskvos prokuratūra socialiniame tinkle „Telegram“ paskelbė įrašą, kuriame „priminė“, kad dalyvavimas nesankcionuotuose „masiniuose susibūrimuose“ yra nusikaltimas, už kurį gali grėsti įkalinimo bausmės iki 15 metų.

Maskvos raudonoji aikštė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Maskvos raudonoji aikštė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 4:25 PM, atnaujinta Sep 21, 2022, 4:46 PM

Kaip rašo BBC, tai galimai yra perspėjimas žmonėms, kurie planuoja trečiadienio vakarą rinktis į protestus dėl vyriausybės sprendimo pradėti dalinę mobilizaciją.

Tuo metu kai kurie „Telegram“ kanalai skelbia, kad Rusijos Tolimuosiuose Rytuose jau prasidėjo prieš mobilizaciją nukreiptos protesto akcijos. Turimais duomenimis, Irkutske jau sulaikyta 10 žmonių.

Raginimai protestuoti

Jaunimo demokratinis judėjimas „Pavasaris“ trečiadienį paragino rusus visoje šalyje protestuoti prieš Rusijos vadovo Vladimiro Putino paskelbtą dalinę mobilizaciją. Aktyvistai ragina visų miestų gyventojus išeiti į gatves 19 val. vietos laiku.

„Tūkstančiai rusų vyrų – mūsų tėvų, brolių ir vyrų – bus įmesti į karo mėsmalę. Už ką jie mirs? Dėl ko motinos ir vaikai lies ašaras? Dėl V.Putino rūmų?“ – rašė aktyvistai socialiniuose tinkluose trečiadienio rytą, rugsėjo 21 d.

Jie pabrėžė, kad paskelbus mobilizaciją „karas tikrai ateis į kiekvienus namus ir kiekvieną šeimą“, o rusai „turi mirti, kad ištaisytų V.Putino režimo klaidas, įstūmusias Rusiją į monstriškas žudynes, izoliaciją ir skurdą. 

„Deputatai ir valdininkai, kurie kasdien šaukė apie mobilizacijos būtinybę, liks savo šiltose kėdėse – gyvi ir sveiki. Manome, kad juos reikia mobilizuoti ir išsiųsti į Ukrainą – tegul miršta už savo liguistas fantazijas, o ne siunčia į mirtį paprastus vaikinus“, – nurodoma to

Judėjimas paragino piliečius dalyvauti visos Rusijos protesto akcijoje „Jokių kapų!“. Rugsėjo 21 d. 19 val. vietos laiku visų Rusijos miestų centruose.

Aktyvistai pažadėjo artimiausiomis valandomis paskelbti mitingų vietas Maskvoje ir Sankt Peterburge, o regionuose – savarankiškai pasirinkti vietas ir jas paskelbti.

„Protesto akcija – tik pradžia. Esame įsitikinę, kad sprendimas ją palaidoti šią idėja apie mobilizaciją gali būti šios vyriausybės pabaiga. Viskas mūsų rankose!“, – pridūrė jie.

Maskvoje telkia policijos pajėgas

Dėl galimo protesto prieš mobilizaciją Rusijoje paskelbtas aliarmas specialaus pulko darbuotojams.

Jaunimo judėjimo „Pavasaris“ akcija su raginimais išeiti į Rusijos miestų gatves prieš mobilizaciją buvo pastebėta teisėsaugos institucijose.

Anot „Baza“ informacijos, policininkai, įskaitant 1-ojo ir 2-ojo specialiųjų pulkų darbuotojus, pagal aliarmą renkasi 14 val vietos laiku. Visi darbuotojai turi būti su šalmais, su skydais ir lazdomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.