V. Putinas paskelbė apie dalinę mobilizaciją Rusijoje: kalboje – ciniški pareiškimai ir grasinimai dėl branduolinio ginklo

Pirmą kartą nuo vasario mėnesio, kai pasiuntė karius į Ukrainą, kreipdamasis į šalies gyventojus Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paskelbė apie dalinę mobilizaciją šalyje, praneša šalies žiniasklaida.

Pirmą kartą nuo vasario mėnesio, kai pasiuntė karius į Ukrainą, kreipdamasis į šalies gyventojus Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paskelbė apie dalinę mobilizaciją šalyje, praneša šalies žiniasklaida.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pirmą kartą nuo vasario mėnesio, kai pasiuntė karius į Ukrainą, kreipdamasis į šalies gyventojus Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paskelbė apie dalinę mobilizaciją šalyje, praneša šalies žiniasklaida.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 9:11 AM, atnaujinta Sep 21, 2022, 10:14 AM

Įrašytame klipe jis teigia: „Donecko ir Luhansko liaudies respublikų, Chersono ir Zaporožės bei kitų nuo nacių režimo laisvų sričių piliečiai. Kalbėsime apie mūsų suvereniteto gynimo žingsnius, piliečių valios ir noro patiems spręsti savo likimą“.

Kalboje jis aiškino, kad Vakarų šalys bando „blokuoti“ bet kokią nepriklausomybę ir vystymąsi.

„Norėdamos brutaliais būdais primesti savo valią kitiems žmonėms. Vakarų tikslas vis dar yra susilpninti ir sunaikinti, jie tai atvirai deklaruoja“, – kalbėjo V.Putinas.

V.Putinas pridūrė, kad Vakarai neva pavertė Ukrainos žmones „patrankų mėsa“ dar 2014 m., kai buvo aneksuotas Krymo pusiasalis.

„Siekiant apsaugoti mūsų tėvynę ir vientisumą, manau, kad būtina remti dalinę mobilizaciją“, – sakė jis.

„Įsakymas dėl dalinės mobilizacijos pasirašytas“, – pareiškė jis.

Pasak V. Putino, trečiadienį prasidėsiantis šaukimas taikomas atsargos kariams, pirmiausia – turintiems patirties.

Anot Kremliaus lyderio, pirminiai mobilizacijos veiksmai prasidės jau šiandien.

Toliau jis sako, kad „pagrindinis tikslas“ – „išlaisvinti“ Donbaso regiono žmones – „lieka nepakitęs“.

„Pabrėžiu, kad mobilizacijos metu pašauktiems Rusijos piliečiams bus suteiktos visos pagal sutartį tarnaujantiems asmenims taikomos lengvatos“, – sako jis.

V. Putinas apkaltino Vakarus vykdant „branduolinį šantažą“ ir atkreipė dėmesį į „kai kurių lyderiaujančių NATO valstybių aukšto rango atstovų pareiškimus apie galimybę panaudoti branduolinius masinio naikinimo ginklus prieš Rusiją“.

„Tiems, kurie leidžia sau tokius pareiškimus apie Rusiją, noriu priminti, kad mūsų šalis taip pat turi įvairių naikinimo priemonių, ir atskirų komponentų, ir modernesnių nei NATO šalių, ir kai iškils grėsmė mūsų šalies teritoriniam vientisumui, kad apsaugotume Rusiją ir mūsų žmones, mes tikrai panaudosime visas turimas priemones“, – sakė V. Putinas.

„Tai ne blefas“, – pridūrė jis.

Sklindant žinioms apie sėkmingas Ukrainos kontratakas, vis senkančius Rusijos armijos rezervus bei kariuomenės bausmių sugriežtinimus, Vladimiras Putinas nusprendė kreiptis į tautą skelbdamas apie šalyje vyksiančią dalinę mobilizaciją bei jau numatytus referendumus ne tik okupuotose Ukrainos teritorijose.

Reaguodamas į vis prastėjančią situaciją karo lauke, Kremliaus lyderis internetinėje transliacijoje paskelbė pranešimą dėl dalinės mobilizacijos bei pakomentavo situaciją dėl numatytų referendumų ne tik okupuotose Ukrainos dalyse.

Dar vakar Doneckas, Luhanskas, Chersonas ir Zaporožė paskelbė, kad rengs referendumus dėl prisijungimo prie Rusijos. Įvairiais teigimais, šie referendumai buvo skubotai suplanuoti, siekiant suduoti atkirtį stiprėjančioms Ukrainos kontratakoms.

JAV prezidento Joe Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Baltųjų rūmų antradienio pranešime teigė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ruošiasi galimai mobilizacijai. Kalbos pradžia buvo nurodyta 21 val. Lietuvos laiku, tačiau transliacija vėlavo, o galiausiai buvo atšaukta. Rusijos leidinys lenta.ru taip pat nurodė, kad V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas neatsiliepė į skambučius.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo ruožtu nesureikšmino prorusiškos valdžios planų rugsėjo 23–27 dienomis surengti „referendumus“ Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios srityse.

„Šiandien iš Rusijos atėjo gana svarbių naujienų. Bet kas iš tikrųjų įvyko? Ar išgirdome ką nors, ko negirdėjome anksčiau?“ – klausė jis savo kasdieniame kreipimesi vėlų antradienį.

„Mūsų pozicija nesikeičia nei dėl šio triukšmo, nei dėl kitų pranešimų. Išsaugokime savo vienybę, apginkime Ukrainą, išlaisvinkime savo žemę ir nerodykime jokio silpnumo“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Kyjivo sąjungininkės Vakaruose skubiai pasmerkė planuojamus aneksinius referendumus. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas juos pavadino „fiktyviais“, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas – „parodija“.

Jungtinės Valstijos pareiškė, kad tai yra „suvereniteto ir teritorinio vientisumo principų pažeidimas“ ir kad Vašingtonas niekada nepripažins Rusijos pretenzijų į aneksuotą Ukrainos teritoriją.

Aneksijos referendumams Rusijos primesta valdžia ruošėsi kelis mėnesius, o konkrečios datos paskelbtos Ukrainos pajėgoms pasiekus reikšmingų laimėjimų šiaurės rytinėje Charkivo srityje ir rytuose.

Didelę dalį pramoninio Donbaso regiono nuo 2014 metų kontroliuoja Maskvos remiami separatistai. Jie sukilo po to, kai per Ukrainą apėmusias masines demonstracijas buvo nuverstas prokremliškas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Tais pačiais metais Maskva po referendumo, kurio nepripažino didžioji dauguma tarptautinės bendruomenės, atėmė Krymo pusiasalį iš Ukrainos. Tą žingsnį pasmerkė Kyjivas ir Vakarų šalys, paskelbusios sankcijas Maskvai.

Vasario 24 dieną Rusijos prezidentui pasiuntus karius į provakarietišką Ukrainą, Vakarai Maskvai paskelbė virtinę griežtų sankcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.