Iš Ukrainos – pasiūlymas rusų šauktiniams: pasiduokite ir garantuosime jūsų saugumą

Ukrainos valdžia pasiūlė prievarta mobilizuotiems ir į karą išsiųstiems rusams pasiduoti, garantuojant jų saugumą ir Ženevos konvencijų taikymą. Apie tai ketvirtadienį, rugsėjo 22 d., pranešė Ukrainos ministro pirmininko pavaduotoja Iryna Vereščuk, o dieną prieš tai – Ukrainos prezidento patarėjas Michailas Podoliakas.

Protestas Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Protestas Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2022, 4:11 PM

„Jei buvote mobilizuotas ir atsidūrėte Ukrainos teritorijoje, galite tiesiog pasiduoti. Taip išsaugosite brangiausią dalyką – savo gyvybę – sau ir savo artimiesiems. Tai geriau nei gėdinga mirtis svetimoje šalyje“, – rašė I.Vereščuk. Ji teigė, kad pasidavusiems asmenims bus užtikrintas „saugumas ir tinkamos kalinimo sąlygos“.

I.Vereščuk pridūrė, kad pasidavę rusai gali būti iškeisti į ukrainiečius.

„Tačiau jei nenorite grįžti į Rusiją, pagal Ženevos konvencijas ir Ukrainos įstatymus niekas jūsų neperduos Rusijai prieš jūsų valią“, – pabrėžė ji.

Dieną prieš tai Ukrainos prezidento tarnybos patarėjas Michailas Podoliakas televizijos kanale „Dožd“ kalbėjo apie galimybę prievarta mobilizuotiems rusams pasiduoti.

„Mes būsime palankiai nusiteikę. Mums atsisakyti žmonių, kad sumažintume nuostolius tarp savo karių, yra principo reikalas. Griežtai laikomės visų Ženevos konvencijų“, – pabrėžė jis.

Pasak M.Podoliako, „būtų gerai“, jei priverstinai mobilizuoti rusai pasiduotų nereikalaudami mainų procesų.

„Žmogus galėtų įrašyti: aš esu iš Rusijos, buvau prievarta išsiųstas į karinę tarnybą, į karą, nenoriu kariauti, esu pasirengęs būti nelaisvėje būtent tiek laiko, su Ukrainos, kitų šalių garantijomis, kol Rusijoje prasidės politinės sistemos transformacijos procesas“, – sakė M.Podoliakas.

Ukraina yra suinteresuota „į nelaisvę gabenti Rusijos kariškius, kurie nenori vykdyti priverstinės mobilizacijos įsakymų“.

„Suprantame, į kokią padėtį Rusiją stumia V.Putino aplinka“, – aiškino M.Podoliakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.