Tarp 11 žuvusiųjų per protestus Irane – keturi saugumo darbuotojai

Irano naujienų agentūros ketvirtadienį pranešė, kad per augančius protestus dėl moralės policijos sulaikytos jaunos moters mirties žuvo 11 žmonių, keturi iš jų – saugumo darbuotojai.

 Protestai Irane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Protestai Irane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2022, 2:39 PM, atnaujinta Sep 22, 2022, 5:05 PM

Mašhade šiaurės rytuose, centrinėje šalies dalyje įsikūrusiame Kazvine ir Tebrize šiaurės vakaruose trys karininkai buvo subadyti peiliu arba nušauti po to, kai buvo „mobilizuoti, kad numalšintų riaušininkus“, teigiama pranešimuose.

Ketvirtas saugumo pajėgų narys žuvo pietiniame Širazo mieste, sakoma juose ir priduriama, kad vienas protestuotojas taip pat buvo subadytas peiliu Kazvine.

Irano pareigūnai anksčiau patvirtino, kad žuvo šeši demonstrantai.

Keturi žmonės žuvo Kurdistane – Mahsos Amini, jaunos moters, dėl kurios mirties praėjusią savaitę kilo protestai, gimtojoje provincijoje – ir du Kermanšahe, kitoje provincijoje, kurioje gyvena didelė kurdų bendruomenė.

Iraniečių valdžios institucijos neigia kaip nors prisidėjusios prie protestuotojų žūties.

Be to, ketvirtadienį Iranas užblokavo prieigą prie platformų „Instagram“ ir „WhatsApp“ bei drastiškai apribojo interneto prieigą.

„Remiantis pareigūnų sprendimu, nuo vakar (trečiadienio) vakaro Irane nebegalima prisijungti prie „Instagram“, taip pat sutriko prieiga prie „WhatsApp“, – pranešė pusiau oficiali naujienų agentūra „Fars“.

Šios dvi programėlės buvo plačiausiai naudojamos Irane po to, kai pastaraisiais metais buvo užblokuotos kitos platformos, įskaitant „Facebook“, „Twitter“, „Telegram“, „YouTube“ ir „Tiktok“.

Interneto prieigą Irane smarkiai riboja vyriausybiniai filtrai, ir tik turintieji VPN (virtualų privatų tinklą) gali pasiekti necenzūruojamą užsienio svetainių turinį.

Ryšys itin sulėtėjo po to, kai praėjusią savaitę prasidėjo protestai, vyriausybei paskelbus apie M. Amini mirtį.

NVO: Irane per susidorojimą su protestuotojais žuvo mažiausiai 31 žmogus

Mažiausiai 31 civilis žuvo per Irano saugumo pajėgų susidorojimą su protestais, kilusiais dėl Mahsos Amini mirties, kai ją suėmė moralės policija, ketvirtadienį pranešė Osle įsikūrusi nevyriausybinė organizacija.

„Irano žmonės išėjo į gatves kovoti už savo pagrindines teises ir žmogaus orumą (...) o vyriausybė į jų taikų protestą atsako kulkomis“, – sakoma Irano žmogaus teisių (IHR) organizacijos vadovo Mahmoodo Amiry-Moghaddamo pareiškime, jame skelbiamas žuvusiųjų skaičius po šešias dienas trukusių protestų.

IHR teigia patvirtinusi, kad protestai vyksta daugiau nei 30-yje miestų ir kitų gyvenamųjų centrų, pranešime sakoma, kad protestuotojų ir pilietinės visuomenės aktyvistų „masiniai areštai“ kelia nerimą. Protestai kilo savaitgalį šiaurinėje Kurdistano provincijoje, iš kur kilusi M. Amini, bet dabar išplito visoje šalyje.

IHR nurodė, kad 11 žmonių žuvo trečiadienio vakarą Amolo mieste šiaurinėje Mazandarano provincijoje prie Kaspijos jūros, šeši - Babolyje toje pačioje provincijoje. Pirmą kartą per protestą žmogus žuvo ir džiausiame šiaurės rytų Tebrizo mieste, pranešė IHR. „Tarptautinės bendruomenės reiškiamo pasmerkimo ir susirūpinimo nebepakanka“, – sakė M. Amiry-Moghaddamas.

Anksčiau kurdų teisių grupė „Hengaw“ pranešė, kad Kurdistano provincijoje ir kituose kurdų gyvenamuose rajonuose Irano šiaurėje žuvo 15 žmonių, aštuoni jų – trečiadienio vakarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.