Tikrasis mobilizacijos mastas buvo nuslėptas: šaltiniai atskleidė – Rusijos gynybos ministerija planuoja pašaukti milijoną žmonių

Užslaptinta septintoji dekreto dėl mobilizacijos pastraipa leidžia Rusijos gynybos ministerijai pašaukti milijoną žmonių, skelbia nepriklausomas Rusijos laikraštis „Novaja gazeta Europa“ remdamasis šaltiniu Vladimiro Putino administracijoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas (viduryje), gynybos ministras Sergejus<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas (viduryje), gynybos ministras Sergejus<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ištrauka iš 2022 m. rugsėjo 21 d. Rusijos Federacijos prezidento dekreto Nr. 647 „Dėl dalinės mobilizacijos Rusijos Federacijoje paskelbimo“. Septintajame punkte rusų k. nurodyta – „tarnybiniam naudojimui“.<br>Stopkadras.
Ištrauka iš 2022 m. rugsėjo 21 d. Rusijos Federacijos prezidento dekreto Nr. 647 „Dėl dalinės mobilizacijos Rusijos Federacijoje paskelbimo“. Septintajame punkte rusų k. nurodyta – „tarnybiniam naudojimui“.<br>Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 22, 2022, 3:49 PM

Trečiadienį Rusijos teisinės informacijos portalo svetainėje buvo paskelbta V.Putino dekreto dėl „dalinės mobilizacijos“ įvedimo šalyje skenuota dokumento forma. Puslapyje įkeltoje dekreto versijoje septintasis punktas pažymėtas „tarnybiniam naudojimui“, nors variante, kuris paskelbtas Kremliaus interneto svetainėje, jis paprasčiausiai praleistas. 

Atsakydamas į žurnalistų klausimus dėl septintojo punkto, prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas teigė, kad įslaptinta informacija apima atsargos karių, kurie gali būti pašaukti į karinę tarnybą, skaičių.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu trečiadienį tikino, kad bus mobilizuota 300 tūkst. rezervistų, tačiau jau dabar aiškėja, kad šis skaičius gali būti žymiai didesnis nei buvo skelbta.

„Novaja Gazeta Europa“ šaltinis prezidento administracijoje pabrėžė, kad iš pradžių buvo svarstytas klausimas dėl viso dekreto teksto užslaptinimo ir jo įrašymo po antrašte „tarnybiniam naudojimui“ – už tai pasisakė Rusijos gynybos ministerijos atstovai. 

Vėliau, anot šaltinio, užslaptinti buvo nuspręsta tik septintąjį punktą, kuriame buvo kalbama apie tų, kuriuos reikėtų mobilizuoti, skaičių. Rezervistų skaičius buvo kelis kartus taisytas, o „galiausiai apsistota ties milijonu“. 

Norėdami patvirtinti šią informaciją, Novaja Gazeta. Europa“ bandė susisiekti su Rusijos vykdomosios valdžios institucijomis, kurios, kaip taisyklė, gauna visus prezidento dekretų tekstus, įskaitant tuos, kurie priskiriami „tarnybiniam naudojimui“. Šaltinių keliose ministerijose teigimu, jie negavo viso potvarkio teksto, o ieškant per tarpžinybinę dokumentų valdymo sistemą jo pamatyti nėra galimybės.

„Iš savo prieigos prie MEDO matau tą patį tekstą kaip ir visi kiti: septintoji pastraipa paslėpta“, – sakė vienos iš Rusijos ministerijų departamento direktorius.

„Novaja Gazeta Europa“ pabrėžė, kad priskyrimas „tarnybiniam naudojimui“ reiškia, kad dokumentas apima aukščiausio lygio informaciją. Už jos atskleidimą, priešingai nei dokumentų, klasifikuojamų kaip „slaptų“, „visiškai slaptų“, paprastai užtraukiama tik drausminė arba administracinė atsakomybė.

Po mobilizacijos paskelbimo mažiausiai keturių Rusijos regionų kariniai vadovai pasirašė įsakymus, draudžiančius karinę tarnybą atlikusiems piliečiams išvykti iš savo miestų.

Mažiausiai 1 386 žmonės buvo sulaikyti per trečiadienį visoje šalyje vykusius protestus prieš mobilizaciją, praneša nepriklausomas Rusijos žmogaus teisių žiniasklaidos projektas OVD-Info .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.