Protestai Irane sulaukė ir prezidento reakcijos: žada ištirti protestus išprovokavusios jaunos moters mirties aplinkybes

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi ketvirtadienį pareiškė, jog reikia ištirti jaunos iranietės mirtį, išprovokavusią protestų bangą šiitiškoje respublikoje.

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irano prezidentas Ebrahimas Raisi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2022, 8:32 AM

Tačiau jis apkaltino Vakarų valstybes, kad jos elgiasi veidmainiškai, reikšdamos susirūpinimą dėl šio incidento.

Per spaudos konferenciją Niujorke, kur dalyvavo Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijoje, ultrakonservatyvių pažiūrų prezidentas pakartojo koronerio išvadą, kad 22-ejų Mahsa Amini nebuvo sumušta. Protestuotojai su šia išvada nesutinka.

„Tačiau nenoriu daryti skubotų išvadų“, – sakė E. Raisi.

„Jei esama kažkieno kaltės, tai, žinoma, turi būti ištirta. Pasitaikius pirmai galimybei susisiekiau su žuvusiosios artimaisiais ir asmeniškai juos patikinau, kad ir toliau nuodugniai tirsime šį incidentą“, – sakė jis.

Protestuotojai, tarp kurių yra daug moterų, teigia, kad M. Amini mirė sulaikyta dorovės policijos, kuri prižiūri, kad Irano moterys laikytųsi griežtų joms taikomų aprangos taisyklių.

Praėjus kelioms valandoms po to, kai Vašingtonas paskelbė sankcijas Irano dorovės policijai, E. Raisi apkaltino Vakarus „dvejopais standartais“, atkreipdamas dėmesį į policijos įvykdytus nužudymus Jungtinėse Valstijose ir pateikdamas statistinius duomenis apie moterų mirtis Jungtinėje Karalystėje.

„Kodėl nepareikalavus to paties ir dėl tų asmenų, kurie žūsta nuo teisėsaugos pareigūnų ir kitų agentų rankos visuose Vakaruose – Europoje, Šiaurės Amerikoje, Jungtinėse Valstijose?“ – kalbėjo jis.

„Kodėl neatliekami jokie tyrimai po neteisėtų sumušimų?“ – klausė E. Raisi.

Prezidentas neatsakė į klausimą apie prieigos prie interneto ribojimą Irane, kur po M. Amini mirties praėjusią savaitę per neramumus žuvo mažiausiai 17 žmonių, tačiau sakė, jog pritaria taikiems protestams.

„Jie yra normalūs ir nuspėjami. Tačiau būtina atskirti demonstracijas nuo vandalizmo“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.