Dalinė mobilizacija Rusijoje – nekontroliuojama: chaotiški sprendimai ir didžiulis spaudimas

Karo ekspertai atskleidė, kad Rusijoje susiduriama su dalinės mobilizacijos organizavimo problema – teigiama, kad šalies gynybos ministerija tik nustato mobilizuotųjų skaičių, o už tolimesnį jos vykdymą yra atsakingi gubernatoriai, kuriems, greičiausiai, dirba vietiniai kariniai komisarai.

Rusijos gynybos ministras S. Šoigu ir Kremliaus vadovas V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos gynybos ministras S. Šoigu ir Kremliaus vadovas V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2022, 10:08 AM, atnaujinta Oct 26, 2022, 3:13 PM

Dėl tokios situacijos reali padėtis šaukimo komisijose gali neatitikti Rusijos gynybos ministerijos nurodymų, teigia JAV įsikūręs karo studijų institutas (ISW).

Pasak analitikų, Rusijos valdžia akivaizdžiai neturi visiškos mobilizacijos kontrolės, todėl kyla klausimas, kokie žmonės iš tikrųjų bus mobilizuoti ir kiek veiksmingos bus mobilizuotos pajėgos.

„Ukrainos šaltiniai pranešė, kad Rusijos valdžia, „apdovanojusi“ vyrus rusiškais pasais už dalyvavimą fiktyviuose „referendumuose“, nedelsdama mobilizuoja vyrus okupuotose Ukrainos teritorijose, o ne laukia aneksijos, kad galėtų juos mobilizuoti... Tokia skuba rodo, kad kariniai komisarai jaučia spaudimą paspartinti mobilizaciją...“, – pažymėjo ISW.

Mobilizacija Rusijoje

Rugsėjo 21 d. Rusijos lyderis Vladimiras Putinas paskelbė, kad pradedama vykdyti dalinę kariuomenės mobilizaciją. Kremlius pažadėjo, kad bus mobilizuoti tik tie kariai, kurie yra rezerve.

Rusų gynybos ministras Sergejus Šoigu sakė, kad planuojama mobilizuoti apie 300 tūkst. žmonių. Žiniasklaidoje teigiama, kad mobilizuotųjų skaičius Rusijoje gali siekti milijoną žmonių.

Vėliau paaiškėjo, kad šaukimus gavo net į rezervą nepatekę žmonės.

Paskelbus apie mobilizaciją, daugelyje Rusijos miestų vyko protestai. Vien vien tik viename Sankt Peterburgo policijos skyriuje yra 27 sulaikyti žmonės. Taip pat didelis skaičius rusų, vengiant būti pašaukti kariauti, suskubo palikti šalį – ypač daug automobilių spūsčių susidarė pasienyje su Gruzija bei Suomija. Daug pasienį užplūdusių Rusijos piliečių į Gruziją buvo neįleidžiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.