Iranas atmeta ES kritiką dėl šalį purtančių protestų

Iranas pirmadienį atmetė Europos Sąjungos (ES) kritiką dėl savo atsako į šalį jau daugiau kaip savaitę purtančius smurtinius protestus, kilusius dėl 22 m. Mahsos Amini, kuri buvo sulaikyta dėl tariamų hidžabo dėvėjimo taisyklių pažeidimų, mirties.

Moterys degina galvos apdangalus per protestą dėl Mahsos Amini mirties Irane, kurdų kontroliuojamame Kamišlio mieste.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Moterys degina galvos apdangalus per protestą dėl Mahsos Amini mirties Irane, kurdų kontroliuojamame Kamišlio mieste.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2022, 5:07 PM

„Tai yra kišimasis į Irano vidaus reikalus ir taip rodoma parama riaušininkams“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerijos Teherane atstovas spaudai Nasseras Kanaanis. Pasak jo, ES ir Vakarai tariamai ignoruoja faktą, kad buvo pradėtas tyrimas dėl M. Amini mirties, ir remia protestuotojus, kurie „kenkia Irano saugumui“.

Protestai Irane vyksta pastarąsias devynias dienas. Šalies valdžios pareigūnai, siekdami apriboti protestuotojų tarpusavio bendravimą, daugelyje vietovių išjungė interneto ryšį.

M. Amini mirė rugsėjo 16 d., praėjus trims dienoms po to, kai ją buvo sulaikiusi Irano vadinamoji dorovės policija. Pareigūnai kaltino M. Amini pažeidus griežtas aprangos taisykles. Po sulaikymo jauna moteris komos būsenos buvo išgabenta į ligoninę ir ten jos gyvybė užgeso.

Sekmadienį ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis pasmerkė Irano valdžios institucijų smurtinį atsaką į kilusius protestus. „Platus ir neproporcingas jėgos naudojimas prieš taikius protestuotojus yra nepateisinamas ir nepriimtinas“, – viso bloko vardu teigė J. Borrellis. Jis pridūrė, kad interneto ryšio blokavimas pažeidžia šalies gyventojų žodžio laisvę.

Jis paragino Iraną patikslinti protestų metu žuvusių ir sužeistų žmonių skaičius, paleisti taikius demonstrantus ir tinkamai ištirti M. Amini mirtį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.