Pasienyje su Rusija – kilometrinės bėgančių rusų eilės, pranešama, kad pasiųsti ir Rusijos kareiviai

Suomija pirmadienį paskelbė, kad praėjęs savaitgalis buvo rekordinis šiais metais kalbant apie į šalį atvykstančius rusus. Kitos šalys, Norvegija, Sakartvelas ir Turkija, taip pat pranešė, kad pastarosiomis dienomis padaugėjo įvažiavimų iš Rusijos.

Pranešama ir tai, jog Rusija prie viršutinio Larso pasienio punkto su Gruzija dislokavo šarvuotąjį transporterį.<br>lrytas.lt koliažas.
Pranešama ir tai, jog Rusija prie viršutinio Larso pasienio punkto su Gruzija dislokavo šarvuotąjį transporterį.<br>lrytas.lt koliažas.
Sakartvelo pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sakartvelo pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Suomijos pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Suomijos pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 26, 2022, 1:25 PM, atnaujinta Sep 26, 2022, 6:34 PM

Rekordinį į Suomiją bei kitas kaimynines Rusijos šalis atvykstančių rusų skaičiaus padidėjimą nulėmė Maskvos paskelbta dalinė mobilizacija.

„Praėjusį savaitgalį eismas prie rytinės sienos buvo intensyviausias šiais metais“, – naujienų agentūrai AFP sakė Mertas Sasioglu iš Suomijos sienos apsaugos tarnybos.

Tarnyba pranešė, kad šeštadienį kirtę sausumos sieną į Suomiją atvyko kone 8,6 tūkst. rusų, o beveik 4,2 tūkst. per sieną išvyko į Rusiją. Sekmadienį į Suomiją atvyko daugiau kaip 8,3 tūkst. rusų, o išvyko beveik 5,1 tūkstančio.

„Atvykstančiųjų skaičius yra maždaug dvigubai didesnis nei prieš savaitę, – sakė M. Sasioglu. – Pagrindinė priežastis yra mobilizacija, bet iš dalies tai galima paaiškinti ir tuo, kad Suomija ir Rusija vasarą atšaukė suvaržymus dėl COVID-19.“

Kaimyninė Norvegija, kuri nėra Europos Sąjungos narė, bet priklauso Šengeno erdvei, taip pat pranešė, kad jos Sturskugo sienos perėjimo punkte tolimojoje šiaurėje šiek tiek padaugėjo asmenų, kertančių sieną iš Rusijos pusės.

Norvegų policijos duomenimis, sekmadienį į Norvegiją iš Rusijos atvyko 243 žmonės, iš kurių 167 turėjo Šengeno vizas, o 91 išvyko į Rusiją.

Rugsėjo 23 dieną Suomija paskelbė planuojanti „gerokai apriboti Rusijos piliečių galimybes atvykti“. Suvaržymai dar neįsigaliojo, bet pasieniečiai sakė esą pasirengę naujas taisykles pradėti taikyti „per vieną dieną“.

M. Sasioglu nurodė, kad Sienos apsaugos tarnyba rengiasi sunkumams. „Įmanoma, kad apribojus keliones padaugės bandymų nelegaliai kirsti sieną“, – paaiškino jis.

Šeštadienį pasieniečiai sulaikė keturis asmenis, įtariamus nelegaliu sienos kirtimu Suomijos rytiniame Kūsamo regione. Šie asmenys iškart pasiprašė prieglobsčio.

Kitos šalys, pavyzdžiui, Sakartvelas ir Turkija, taip pat pranešė, kad pastarosiomis dienomis padaugėjo įvažiavimų iš Rusijos.

Sakartvelo pasienio kontrolės punktai pradeda dirbti ypatinguoju režimu dėl didžiulių eilių iš Rusijos. Sakartvelo finansų ministerijos Pajamų tarnyba, atsakinga už muitinių darbą, pranešė, kad, smarkiai išaugus transporto srautui, šalies pasienio kontrolės punktai dirbs ypatinguoju režimu, informuoja portalas „newsgeorgia.ge“.

Pirmadienį žinybos atstovas pareiškė, kad visi pasienio kontrolės punktai dirbs ištisą parą, juose didinamas muitininkų skaičius. Pasak jo, Sakartvelo pareigūnai taip pat palaiko ryšį su kolegomis Turkijoje, Azerbaidžane ir Armėnijoje, kad būtų išvengta krovinių gabenimo per sieną problemų.

Praėjusią savaitę Sakartvelo muitininkai dar tvirtino, kad pasienyje nieko nepaprasto nevyksta.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui paskelbus „dalinę mobilizaciją“, kurios tikrasis mastas nežinomas, Rusijos ir Sakartvelo pasienyje susidarė didžiulės iš savo šalies bėgančių rusų eilės.

Sekmadienį automobilių eilė Rusijos ir Sakartvelo pasienyje driekėsi 20 kilometrų – iki pat Vladikaukazo. Vykstantieji gali tikėtis kirsti sieną tik per dvi paras. Pranešama apie rusų mėginimus patekti į Sakartvelo teritoriją pėsčiomis, dviračiais ir paspirtukais.

Savaitgalį opoziciniam Vieningajam nacionaliniam judėjimui atstovaujanti Sakartvelo parlamento deputatė Nona Mamulašvili interviu Ukrainos televizijos kanalui „Freedom“ pareiškė gavusi informacijos, jog šalies valdžia nuo pirmadienio nebeįsileis šaukiamojo amžiaus asmenų iš Rusijos. Oficialūs asmenys šių gandų nepatvirtino.

Opozicija ir visuomeninės organizacijos nuo kovo mėnesio reikalauja reguliuoti Rusijos piliečių įvažiavimą į Sakartvelą.

Pranešama ir tai, jog Rusija prie viršutinio Larso pasienio punkto su Gruzija dislokavo šarvuotąjį transporterį.

„Dožd“ citavo FSB pranešimą, kuriame teigiama, kad šis dislokavimas skirtas išvengti bet kokio bandymo pralaužti sieną, nes tūkstančiai automobilių laukia eilėje, siekdami pabėgti nuo Rusijos mobilizacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.